marți, 14 septembrie 2010

Cazul Vantu. Cum se face manipularea ca la carte

Sponsori:

Intamplator povestesc de chestiile astea, pentru ca acum se intampla toate, in toata splendoarea lor. Cum am mai spus, cazul Vantul nu ma intereseaza in mod deosebit. Am citit insa azi un articol in Cancan care mi s-a parut o manipulare grosolana. De aici au aparut si randurile de fatza. Sigur ca nu e Cancan ziarul de referinta insa lucrurile pot fi simptomatice. Poate stii, poate nu stii, in cazul Vantu, ca si in alte cazuri, presa si romanii sunt impartiti in doua. Unii care sunt pro-Base iar altii care sunt pro-Vantu sau mai degraba anti-Base.

Deci zice asa Cancan-ul: "Si-a facut singur cumparaturile". Adica presedintele, adica Base'. Ce mare chestie vor spune prostii care trebuie prostiti. Sau sustinatorii care trebuie linistiti. Ce curaj, ce om dom'le, ce caracter. Auzi, si-a facut singur cumparaturile, ca un om mare.

In continnuare o sa mai citez din articol sa vedem cum persevereaza in incercarea de a ne prosti. Base a facut "o demonstratie de normalitate". "Iesirea nu a durat decat 20 de minute si a fost cat se poate de calma." Adica Base' e cool, Base' e calm, are lucrurile sub control.

Ei insa se dau singuri de gol. Daca au tinut sa ne spuna ca treaba a fost calma, asta se cheama ca e de mentionat. De ce? Pentru ca nu-i prea sta in caracter presedintelui sa fie calm cand iese pe-afara, lol. [De ce i-ar sta acum, as adauga eu :)]

Mai departe. "Presedintele a avut de altfel un week-end destul de relaxant". A fost la Predeal cu Maria (o scurtez eu) si au mancat nu stiu ce. Bunatati, iti dai seama, lol. "Atent cu sotia, presedintele..." i-a daruit nu stiu ce floare. (Atent, da?) Au petrecut apoi nu stiu cat timp in restaurant, nu au dansat (insista ziarul) ci doar au mancat.

Deci asta e treaba. Presedintele e calm, atent... normal, nu danseaza (deci sobru, responsabil) de-astea... Epitelele astea nu se pun la intamplare, crede-ma. Si in niciun caz de catre Cancan, care s-a remarcat prin alte treburi. Deci o fi vreun articol la comanda, mai ales ca iti dai seama, Base' s-a dus fix pe Dorobanti, unde colcaie de paparazzi. Ma rog...

Dictatura cu flori in mana si zambet larg

Astia se plangeau toti ca pe vremea lui Ceausescu presa era aservita si obedienta. Pai acum vad ca face acelasi lucru si nici nu e nevoie de teroare, lol. Deci cam in felul asta am progresat. De la o dictatura cu "pumnul" la una subtila, frumoasa, de ti-e mai mare dragul.

Avem deci sus cateva mostre de manipulare. O sa ma mai refer la cateva, de care-mi amintesc. O sa iau la puricat si tabara cealalta, ca nici aia nu e imaculata, stai linistit :)

Deocamdata, zilele trecute, TVR-ul isi incepea ditamai jurnalul de seara cu o informatie pe surse. Deontologii care sunt ei deontologi ai presei stiu ca in principiu nu incepi o stire daramite un jurnal serios cu o informatie pe surse. Deci TVR-ul ne-a spus ca Vantul nu mananca si refuza sa-si ia medicamentele in inchisoare. Pe sursele Hotnews. Deci nici macar nu erau ale lor. Asta pentru ca, dupa maxima doua minute (pe ceas) sa vina sa ne spuna ca o informatie de ultima ora arata ca de fapt Vantu mananca. Jur ca asa a fost.

Eu cred ca stirea asta a fost doar o ridicare la fileu pentru un material despre pagubitii de la FNI care sunt bucurosi acum ca e mogulu' arestat si ca le-a fost naspa ca au pierdut banii. Deci care e treaba? Cine vrea sa justifice arestarea lui Vantu insista pe pagubitii de la FNI. Ca sa rezulte clar, fara echivoc, ca Vantu a fost un "om rau".

In tabara cealalta

Mergem in tabara cealalta. Realitatea TV dar nu numai invita o cohorta de analisti, oameni politici and stuff care ne spun ce om deosebit era Vantu. Ce geniu al economiei si finantelor, ce personalitate deosebita. Mai e si bolnav (se poate starni multa compasiune pe chestia asta) si i-au mai impuscat astia si cainii (iubitorii de animale se dau de ceasul mortii).

Lista poate continua. Ideile la fel. N-o mai lungesc c-am scris destul. Am vrut doar sa reliefez un pic, in postul asta, cum se face manipularea prin presa. Adica treburile trebuie sa fie clare in favoarea uneia sau a alteia din tabere iar pentru asta nu se face rabat de la nicio metoda de influentare. Pacat ca e asa. Pe presedinte il acuz de asta, el a invrajbit lucrurile inca de la inceput. A rascolit rahatul care statea frumos (sigur poate prea linistit) pe vremea PSD-istilor. Acum culege ce-a semanat, insa in mod evident ca nu se lasa. E un invingator. Stim deja asta. Insa noi... Noi ce facem? Noi cui ramanem?

Noi ne uitam cu gura cascata la fiecare din tabere si suntem prea anesteziati chiar si pentru a aplauda...
Vezi si:
- Suntem o natie usor paranoica
- I don't give a fu_ck about Vantu
.
Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu