sâmbătă, 28 august 2010

Inception. Filmul... Sau de ce mi-e frica sa mai dorm?

Sponsori:

O fosta iubita de-a mea imi spunea constat ca nimeni, niciuna nu ma va mai iubi asa cum m-a iubit ea. Ca m-a iubit si ca a facut tone de lucruri pentru mine. Filmul Inception pe care l-am vazut recent mi-a confirmat un lucru - pe langa altele, domnisoara imi implanta idei in cap :) O sa zici ca e freaky, ok, dar macar suna frumos ideea. Da, filmul Inception este in top trei al tuturor filmelor pe care le-am vazut in viata asta. Filmul rupe, te tine incordat doua ore, te solicita un pic si pana la urma iti livreaza ce trebuie sa-ti livreze.

As vrea sa nu-ti dezvalui prea multe insa trebuie (daca nu ai vazut cumva filmul) sa-ti spun la ce sa te astepti. Mai ales ca e un film de care se vorbeste si, ma rog, trebuie vazut. Pai DiCaprio, Leonardo pe numele lui, este un maestru in vise. Adica intra in visul tau si-ti fura idei, secrete... Lucreaza practic in spionajul economic. Acum insa un mare smecher ii cere sa intre in capul cuiva pentru a face exact invers - adica nu sa-i fure o idee ci sa-i implanteze una. E misto si motto-ul filmului - "your mind is the scene of the crime" adica "mintea ta e locul crimei".

Inception asta inseamna - inceput. Adica sa-i puna o idee aluia care sa-l determine sa ia anumite decizii. Cam asta e treaba iar tot filmul imbina meserias planurile viselor cu cele ale realitatii.

Scenaristul filmului este unul de zile mari. Nu-i mai caut numele acum insa iti spun ca abordeaza subiectul cu mare arta. Este un taram destul de virgin asta al viselor care par reale... si care, apropos - iti spune si-n film - sunt mult, mult mai scurte decat ai impresia. Adica de exemplu cinci minute in viata reala inseamna o ora de vis in somn, asta deoarece in starea de somn creierul functioneaza, zice-se, mult mai repede si proceseaza lucrurile cu mult mai multa viteza.

Inception e un film la care trebuie sa fii destul de atent pentru a intelege ce tot fac aia pe acolo. Ca fac destule si la un moment dat viseaza mai multe vise, adica traiesc vis in vis. Adica adorm iar in primul vis mai adorm odata si inca odata - in ideea ca, cu cat adorm de mai multe ori, cu atat ajung in straturile mai adanci ale subconstientului - unde trebuie implantate sau de unde se fura eficient ideile secrete.

Orasul care se indoaie. Un efect special interesant din film

Mnoa, ai retinut ideea. Mai multe nu pot sa-ti spun decat sa repet ca e un film de zile mari. Din punctul meu de vedere doar Avatarul a fost mai tare iar pe locul trei in topul personal plasez A Beautiful Mind. Mi-a mai placut si Shawshank Redemption dar despre asta cu alta ocazie. A, si trebuie sa-ti reamintesc de The Eternal Sunshine of the Spotless Mind, un film care nu e in topul meu dar care e f. fain si aduce ca idei, pe ici pe colo, cu Inception.

De ce mi-e frica sa mai dorm? :) E o figura de stil care sugereaza realismul pe care l-au impregnat astia filmului Inception. Chiar te gandesti ca este posibil ce se intampla acolo. Si intre noi fie vorba, cum spuneam si la inceput, furtul ca furtul... dar implantatul unei idei se poate si in zilele noastre si nu e neaparat nevoie de vise ;)

Dar hai sa nu dam in de-astea grele. Recomand Inception insa ar fi bine, pe cat posibil, sa-l vezi la cinematograf, unde l-am vazut si eu. Am dat apoi si peste cateva variante pe net dar inca nu au aparut unele de-o calitate prea buna. Asa ca daca esti pasionat de chestiile grele ale vietii, vrei un pic de tensiune, vrei sa-ti pui creierul sa gandeasc un pic... mergi atunci neaparat la Inception :) Uite si un trailer, de control.



PS: pe IMDB, site-ul american specializat pe filme, Inception are o fabuloasa nota 9.1 din peste 170.000 de voturi. E enorm, parerea mea :)

Vezi si:
- Actori frumosi care s-au uratit de dragul artei - poze
- Battlestar Galactica si asta imi ocupa tot timpul
.
Twitter
Facebook

6 Pareri. Comenteaza:

CORA spunea...

Notat: de furat de pe net! :D

eSorin spunea...

bun film!il recomand si eu deasemenea!

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ cora - lol. o sa-ti placa, te asigur :)

@ eSorin - dap, si eu care ziceam ca nu mai fac astia filme meseriase :) mai au si scapari :)

Cipri spunea...

Din seria filmelor "super tari"(adică recomandate de colegi) am început cu The Expendables, care a fost exact așa cum mă așteptam - slăbuț.
Urmează ăsta de care ai scris tu, apoi, Salt.
Văd eu la urmă care și-a meritat "cheltuiala".

Jecopila spunea...

ce pot sa spun... am fost la film acum vreo 2-3 saptamani daca nu chiar mai mult... si eram obosita ce-i drept.... dar eu am adormit putin.. cam de pe la jumatate.. oricum nu imi mi aduc aminte nimic din el k l-am vazut pe secvente (ma mai trezea prietenul meu cand imi punea in brate floricele si chestii dinalea de film). nu m-as mai pune sa il vad inca odata... am vazut jumatate din salt aseara si mi-a placut dar nu am mai rezistat si m-am dus la somn.. continui asta seara :D
Deci Inception nu m-a impresionat asa mult incat sa ma faca sa vreau sa il vad pana la capat

Anonim spunea...

M-ai convins! Vreau sa-l vad! Mai ales ca-mi place sa visez :D

Trimiteți un comentariu