vineri, 4 iunie 2010

Cum ascunzi o informatie buna? O ineci in 1.000 de multe alte informatii proaste

Sponsori:

Pentru ca tot am fost si m-am intors de la Bruxelles, hai sa scriu si niste treburi ceva mai... serioase... Si, pentru ca tot ma intereseaza in mod particular chestiile care tin de comunicare, despre asa ceva o sa vorbesc. Am fost la un seminar care a presupus, ca si data trecuta, informarea participantilor pe teme europene. Deci cum sta treaba: exista aceasta Uniune Europeana. Ai auzit de ea, nu? Deci asta. Un organism mutant (i-as spune eu) format din 27 de tari intre care face figuratie, cu mandrie, stima (si foarte putin merit) si Romania. Booon.

Unul din seminariile la care am participat... Sala impecabila, altfel :)

Doar ca europenilor care o formeaza, oamenilor ca mine si ca tine, li se cam rupe de Uniunea asta Europeana. Nu se duc la vot, habar n-au cine-s liderii ei... au cu totul alte probleme. Vorbim de marea masa a oamenilor. No. Doar ca liderii UE sunt mai caposi ei asa de felul lor si merg mai departe, nu se lasa... Ei vor sa faca din UE o chestie tot mai puternica si unitara (pe cat posibil) ca sa poata sa concureze cu marile puteri economice dar si politice ale lumii, gen SUA, Rusia sau China...

E cam lunga povestea mea dar citeste-o pana la capat ca incerc s-o fac cat mai digerabila si pe intelesul tuturor... Ei, si institutiile astea principale ale Uniunii (Comisia Europeana, care e un fel de guvern si Parlamentul European, care e chiar un parlament) baga in mod constant bani in promovarea actiunilor lor. Si organizeaza campanii, evenimente dar si seminarii ca cel la care am fost si eu...

Artilerie grea, efect minim

Ma apropii incet-incet de subiectul postului astuia. Problema e ca banii pe care ii baga, ii baga fara prea mult cap. Adica ii baga si gata si asa considera ca si-au facut datoria. Pentru ca la multe din seminariile astea, intalniri, discutii etc, NU INTELEGI NIMIC. Nu la toate, sa fim bine intelesi, ci la multe. De ce? Pentru simplul motiv ca acei comunicatori pe care ii aleg sa-ti vorbeasca sunt pur si simplu VARZA la capitolul comunicare. Habar n-au sa-ti faca o prezentare simpa si utila, eficienta dar poate si atractiva in acelasi timp.

Ei isi fac datoria, in mod evident. Adica iti spun tone de balast, vagoane de informatie dar din care nu intelegi nimic. Pentru ca activitatea institutiilor astea europene e foarte stufoasa. De-aia, daca tu mi-o prezinti asa cum e ea, sunt foarte putine sanse sa o diger eu cum trebuie, darmite sa mai fiu in stare s-o transmit la randul meu mai departe.

Ce invatam noi de-aici (caci trebuie sa invatzam ceva)

1 - daca nu ai ce sa spui, sau nu stii ce sa spui, sau mai ales CUM sa spui, important e sa vorbesti. Debitezi vrute si nevrute, eventual in limbaj de lemn, iar oamenii or sa se uite la tine si o sa zica - mama ce destept e asta. Evident ca nu va intelege nimic dar macar i-ai pacalit frumos.

2 - daca totusi ai ceva de spus dar nu vrei sa se inteleaga treaba asta... si mai mult, vrei sa ascunzi acea informatie - la fel - bagi tone de balast. Le vorbesti la prosti despre co-decizie, dezvoltare durabila, co-repere, actiune si initiativa politica, constiinta civica, vointa populara si alte tone de cuvinte de-astea frumoase fara niciun inteles. Sau despre un milion de alte fapte, astfel incat il ineci pur si simplu in informatie pe cel caruia i te adresezi. Care, evident, va face ochii mari dar va avea mari dificultati sa inteleaga ce e cu adevarat important.

Deci in concluzie - Uniunea Europeana (si nu numai ea) are mari probleme de comunicare. Nu are oameni specializati care sa simplifice si sa sintetizeze informatia pe care trebuie sa o transmita. Exista specialisti extraordinari la nivel european, chiar si in comunicare. Insa NU AJUNGE SA INTELEGI o spetza. Trebuie sa fii in stare s-o transmiti mai departe.

Paranteza: am avut in anul 1 de facultate un profesor american. Un om extraordinar de radio, lucra la postul public din SUA - NPR. Am ramas amic cu el caci si acum, la 10 ani distanta imi da inca sfaturi extraordinare. Asa. Deci in prima zi cand a venit la curs, te rog sa ma crezi ca s-a urcat in picioare pe catedra. Noi ne-am uitat la el ca tampitii insa a reusit, de la primul contact, un lucru esential - ne-a captat atentia.

Dupa aceea i-a fost simplu. Noi ne uitam la el, asteptand sa vedem ce tampenii mai face si intr-adevar mai facea din cand in cand. Statea in maini, facea misto de noi, etc. Dar intre timp isi livra informatia.

Aveam si o gagica. Din cauza povestii cu ea, am ratat un dead-line (termen limita) cu o tema pe care ne-a dat-o. M-a facut de rahat atat de elegant, explicandu-mi ca un dead-line pur si simplu nu se rateaza, incat de atunci n-am mai ratat niciodata termenele limita pe care le-am mai avut.

Deci se poate. Omul ala mi-a aratat ca se poate. Insa din pacate noi europenii inca suntem departe.

Finalul optimist

Ca sa inchei intr-o nota optimista totusi, si sa nu spuna UE ca m-a trimis degeaba la Bruxelles... Oricum nu m-a trimis degeaba ca uite, am scris deja un post amplu :) Ideea e ca zilnic sute, daca nu nu mii, de tineri de pe tot continentul viziteaza Parlamentul European si Comisia Europeana. Ii vezi ca sunt hoarde de grupuri mereu. Ei vor pastra o amintire difuza a trebilor astora, care poate va conta (?) la momentul cand vor deveni mai importanti. Insa treaba asta se va intampla peste ani si ani. Cand eu voi fi batran si neimportant... :) (si acum sunt neimportant dar macar sunt inca tanar, haha) Dar e mai bine decat nimic, nu? :)

PS 1: a interesat pe cineva postul asta? Pls, dati-mi o nota (chiar si proasta) sau un feed-back sa vad si eu la cati vi se rupe (chiar si un pic) de UE si de chestii de-astea mai... serioase... Merci. Va pupa mult Cippy romanul.

PS 2: tot ce-am scris de la Bruxelles in cele doua vizite, gasesti sub tag-ul Bruxelles, adica aici.

Vezi si:
- Reclama horror pentru alegerile europarlamentare - video
- Belgia si belgienii, o noua parere subiectiva...
.
Twitter
Facebook

7 Pareri. Comenteaza:

Twister spunea...

adevarul e ca nici presa de la noi nu se da in vant sa prezinte informatii europene reale. asa ca... mai greu cu UE :)

Je`Copila spunea...

poi de citit am citit... am observat k ai urmat exemplul profului tau american si ai pus cate o animatie k sa ne mentii atentia deja captata... si ai reusit! cel putin cu mine :P

VictorCh spunea...

CUM (Biiip!) sa nu intereseze? BINEINTELES ca intereseaza - MULT!

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ twister - total de acord! presa cauta can-can-ul chiar si acolo :)

@ je copila - hei tot e o chestie. ma bucur ca ai remarcat stradaniile mele. sunt surprins placut ca ai mers pana acolo :)

@ victor - hehe, merci de interes. speram sa pot conta pe tine :)

VictorCh spunea...

Nu totdeauna am timp (si chef) de comentat, dar "te urmaresc" cu drag mai mereu.

Nu se poate sa nu intereseze informatii "de la fata locului" obtinute prin intermediul cuiva in care ai incredere ca nu deformeaza informatia in mod partizan. (Cam la orice informatie aflata pe canalele oficiale prima intrebare care "imi rasare" MIE in minte este: "Oare chiar asa o fi? Oare de data asta CE or fi lasat pe dinafara, scotand astfel informatia din context si in felul acesta reusind sa minta spunand adevarul partial?)

On-topic doar cu titlul (desi e off-topic fata de subiectul textului): metoda este aplicata in mod intentionat de catre juristii americani. Acolo legea cere sa pui SI la dispozitia adversarului din proces (acuzarea - apararii, si invers) toate dovezile materiale de care dispui si de care ai intentia sa te folosesti in timpul procesului - si asa si procedeaza. (Si la fel procedeaza si firmele carora le este cerut prin citatie un anumit act). DAR - in loc sa transmita doar informatia (specifica) solicitata, o transmit "inecata" - vorba dumitale - intr-o "mare" de informatii inutile in contextul dat: un document contabil vine impreuna cu toata contabilitatea firmei pe anul in cauza, un document juridic impreuna cu toata arhiva juridica, etc (toate acestea ravasite, nu puse in ordine), facandu-le astfel de negasit (legea impune doar sa le fie puse acelea la dispozitie, neprecizand nici sa nu mai fie oferite si alte informatii, nici ca informatiile trebuie sa fie sortate).

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ victor - extrem de binevenit comentariul tau. n-am stiut ca asa stau lucrurile dar uite ca am mai invatat ceva. interesant. o sa tin minte.

VictorCh spunea...

1. Acuma VEZI avantajul de a citi suficienta literatura beletristica si de a viziona suficiente filme artistice cu subiect (sau cu eroi) din domeniul juridic? :D
2. La Bruxelles nu este imposibil sa fie nepricepere intr-ale comunicarii, dar nu este exclus sa fie nici o DEOSEBITA pricepere de a reusi comunica strecurand "pepitele" de informatie interesanta "mascate" prin amestecarea cu vaste cantitati de "steril" lipsit de interes.
3. De o problema similara (aparuta neintentionat) ne "lovim" noi in viata de zi-cu-zi, cand e vorba sa selectam din noianul de informatii care ne parvin pe cele care ne-ar interesa. (Dumneata DE CATE ORI n-ai patit ca neglijand o informatie care iti parvenise sa constati ulterior ca de fapt e f interesanta dar nu-ti dadusesi seama de la inceput? Si de CATE asemenea informatii nici nu aflam nici ulterior ca de fapt le avuseseram la dispozitie si ca de fapt sunt interesante...)

Trimiteți un comentariu