joi, 6 noiembrie 2008

Holograma CNN nu a fost chiar holograma

Sponsori:

Am promis ca revin, daca e cazul, cu noi date privind povestea cu holograma CNN din seara alegerilor. Am mai studiat un pic problema si se face treaba ca holograma nu a fost chiar o holograma. Adica asa au preferat ei sa-i spuna, pentru impresia artistica. Iar impresie artistica a fost la greu. S-a vorbit de reporterul holograma aproape la fel de mult ca de victoria lui Obama.

Asa cum anticipam si in postul trecut si alte voci sustin ceea ce am spus initial: holograma e mai mult o poveste pentru presa. Un fals, o gluma. De ce? Pentru ca tehnologia folosita este intr-adevar avansata, insa o holograma inseamna cu totul altceva decat ce au incercat sa ne vanda cei de la CNN.

Hai mai intai sa vedem ce spun dictionarele englezesti ca inseamna o holograma. Deci:
hologram =a three-dimensional image reproduced from a pattern of interference produced by a split coherent beam of radiation (as a laser).
Asa spune Websterul. Adica o imagine tridimensionala reprodusa a unui sablon, realizata prin intermediul unei unde de radiatii, precum cea laser. Adica o imagine pe care o vezi tridimensionala, in carne si oase cum ar veni, in fata ta.

Numai ca, din ce spun datele de specialitate despre realizarea CNN, reporterul Jessica Yellin NU PUTEA FI VAZUTA direct in studio, cu ochiul liber, ci doar pe ecrane. Asta deoarece imaginea tridimenstionala and stuff era procesata de 20 de computere pentru a fi vazuta doar la televizor. Deci Jessica nu a fost acolo. O tehnologie similara, foloseste, o sa radeti, la noi in tara Pro TV, Prima TV si Realitatea TV. Adica si ei au imagini care par a fi acolo in studio, dar de fapt nu sunt. Despre oamenii de la meteo cu ecran albastru sau verde in spate (croma) nu mai vorbesc. Asta au aproape toti.

In fotografiile de mai jos vedeti adevarate holograme. Cea din dreapta este chiar holograma printesei Leia, din Razboiul Stelelor. In ambele cazuri, subiectii chiar sunt in locatia in care apar, adica in fata celor care vizioneaza holograma.

Sigur ca inovatia CNN exista. In sensul in care camerele de filmat trebuie coordonate intre ele si sincronizate (cele din studio si cele de pe teren) pentru a vedea o singura miscare de traveling care sa cuprinda doua locatii diferite dar asamblate impreuna. Doar astfel, reporterul pare a fi cu adevarat acolo. Cu alte cuvinte, camera de la New York trebuia sa se miste exact in acelasi fel ca si cea de la Chicago, pentru ca unghiurile sa fie aceleasi iar Jessica Yellin sa para cu adevarat ca este in studio. Stiti ce zic?

La fel, trebuie 35 de camere pentru a filma omul din toate unghiurile posibile iar rezultatul sa fie o imagine rotunda, aparent tridimensionala. Cu toate astea, ce am vazut alalta seara la CNN nu a fost o holograma in adevaratul sens al cuvantului, asa cum am vazut in Razboiul Stelelor. Pana acolo mai e cale lunga de batut.... Probabil George Lucas rade in hohote :)

Citeste si:
- CNN - primul reporter holograma din lume

Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu