vineri, 3 septembrie 2010

A merge sau a nu merge gratis in Noua Zeelanda

Sponsori:

Pe scurt din articol:

>>> 14 jurnalisti romani au plecat gratis in Noua Zeelanda sa vada cum se extrage aurul
>>> excursia, platita de Rosia Montana Gold Corportation, a costat 10.000 euro de caciula
>>> jurnalistii contraataca dupa ce au fost acuzati ca s-au lasat cumparati intr-un proiect controversat
>>> parerea mea - ciocu' mic si mergeti pe burta


Lumea presei este marcata, mai prin underground asa, in perioada asta, de o chestiune de etica, cel putin. 14 jurnalisti, formatori de opinie romani, au plecat luna trecuta pentru cateva zile in Noua Zeelanda. A fost o vizita "de documentare" la invitatia Rosia Montana Gold Corporation. S-au dus sa vada o mina de aur si cum cianura care se foloseste la extractia aurului nu ar fi periculoasa pentru om si mediu.

A fost un pic de isterie prin presa, jurnalistii in cauza fiind acuzati ca au acceptat sa fie "mituiti". Excursia a costat 10.000 de euro de caciula pentru fiecare invitat. Inainte sa detaliez, mai jos, eu cred asa: jurnalistii astia s-au lasat manipulati cu buna stiinta. Au fost extrem de abil folositi de RMGC (companie) care si-a facut cu iscusintza geniala reclama masiva si gratuita pe spatele lor. Iar ei au acceptat asta, orice ar spune acum...

Asa cum poate stii, RMGC se chinuie de ani buni sa ia aurul de la Rosia Montana. Ai nostri nu-i lasa... le pun betze in roate. Canadienii sunt incapatzanati si nu renunta asa usor. Povestea dureaza de ani buni.

Jurnalistii contraataca

Cat au fost plecati, jurnalistii (intre care au figurat cu cinste Robert Turcescu, Emil Hurezeanu, Mihai Tatulici) au fost facuti cu ou si cu otzet de colegii de breasla (ofticati sau nu ca nu au plecat si ei). Acum ca s-au intors au inceput ei sa contraatace. Turcescu le-a spus "hai sictir" celor care au comentat. Nu este singurul care si-a aparat si justificat deplasarea.

Uite si Roxana Voloseniuc de la Elle scrie recent cu mandrie despre ce frumos a fost acolo si ce potabila e apa dupa ce e tratata cu cianura (cianura = otrava, apropos)... Si despre cate multe alte firme si institutii au invitat-o pe ea in toata lumea...

Ok, chestia asta se practica. Acest tip de PR, ma refer. Insa, fie ca recunosti sau nu, el obliga. Trust me, ceva trebuie sa scrii, ca doar au bagat bani aia in fundul tau... Mai mult, problema e ca Rosia Montana e un proiect extrem de controversat. Exploatarea aurului cu cianuri este iarasi o tehnologie controversata. Nu mai departe de acum doua-trei luni, Parlamentul European ce crezi ca a facut? A interzis folosirea cianurii in mineritul din Uniunea Europeana. Deci nu e chiar asa simplu cum pare...

A albi un caine care e negru...

Eu spun asa, ca sa n-o lungesc excesiv. Sa zicem ca cineva a lucrat in Securitate pe vremea lui Ceausescu, da? Faptul ca a fost un securist bun, care poate a ajutat oamenii, nu-l face un sfant. Ok, nu-l blamam... n-am nicio treaba cu subiectul. Insa Securitatea n-a fost cea mai etica institutie a lumii... iar securistii nu pot fi chiar isusi hristosi...

La fel, daca esti tigan, da? Pai trebuie sa te chinui mult ca sa dovedesti ca esti diferit de ceilalti membri ai etniei tale. Probleme similare sunt si cu romanii care, oricat de spalati si de cititi ar fi, in Occident sunt vazuti tot ca un popor de mana a doua. (Si hotz pe deasupra)

Ce vreau sa spun? Pai atata vreme cat iti alaturi numele unui proiect controversat, nu faci decat sa contribui (cu buna stiinta, ca doar nu esti chiar prost) la albirea numelui proiectului. Daca ai acceptat sa apari in public cu ei (si sa te mai si plateasca), pai firma aia te-a prins ca intr-o capcana... esti al lor, indiferent ce mai chitzai tu dupa aia...

Exemplul meu (chiar daca n-oi fi nici eu vreun sfant...)

Uite eu, da? Scriu la un blog de divertisment. Asa cum stii, acopar si chestiuni serioase ca asta pe care tocmai o citesti. Am scris si despre Uniunea Europeana iar cineva a venit recent sa ma intrebe daca blogul meu se califica drept "european" pentru ca autorul lui sa pupe o eventuala (noua) deplasare la Bruxelles. I-am spus femeii - nu, blogul e de divertisment. Deci nu pot sa pretind ca sunt cel mai serios blog din tara asta, cata vreme pun multe clipuri si poze haioase pe el. Mi-am asumat treaba asta si nu o sa pozez in miel, cand eu sunt lup :)

Sigur ca scriu si chestiuni serioase. Ele sunt tzintite clar catre cititori care stiu sigur ca inteleg fenomenele. Dar eu raman un blog de divertisment. Adica imi asum ceea ce sunt.

Am lucrat pentru un lider liberal la viata mea. Intamplator am crezut si in ideologia de dreapta. Dar n-am venit nicioadata sa spun ca ce democrat sunt sau am fost. Mi-am asumat-o si la revedere.

La fel, am fost la Bruxelles pe banii UE. Mi-am facut datoria, ti-am spus in ce conditii am plecat, am relatat de-acolo si bune si rele, dar nu ti-am bagat pe gat ca ce frumoasa e UE si Belgia si tu trebuia sa ma crezi. Te-am lasat sa alegi. Si cand scriu advertoriale pe blog, ca cel de ieri sau alaltaieri, ti-am spus clar - e un articol usor publicitar... Nu ti-am varat pe gat incalzirea prin pardoseala.

Mergeti pe burta si gata...

Deci asta incerc sa spun. Fratilor, v-ati dus in Noua Zeelanda pe banii (multi) ai canadienilor? Foarte, foarte bine. Pe cuvant! Poate si eu m-as fi dus. Sigur m-as fi dus... Dar nu veniti acum sa spuneti ca ce neprihaniti sunteti. Atata tot. Mergeti pe burta si gata. Adica vreti si excursia si un CV curat, nu? Hm... mai greu, parerea mea...

Later edit: am recitit declaratia lui Turcescu, legata de plecare si ce-a scris pe blog Roxana Voloseniuc. Incredibil cum seamana povestile si argumentele lor, legate de vizita si exploatarea aurului. Semn ca astia de la Rosia Montana le-au spalat si creierul acolo, lol.

Vezi si:
- Cum sa-ti faci reclama, ba, pe spatele Madalinei Manole??
- O stiai pe asta? Mircea Badea canta manele - video
.
Twitter
Facebook

4 Pareri. Comenteaza:

miriam spunea...

oare ce ar fi trebuit sa faca RMGC ca sa para credibila, daca aducea poze de acolo erau photoshopate,daca faceau un documentar era platit, daca a facut o excursie cu oameni din presa iar e mita... exista vro scapare prin care sa arate cuiva ca procesu ala folosit e ok, e cineva dispus sa se documenteze si sa nu mai gandeasca despre ceva fara sa aiba informatii?

Mihai spunea...

Mi se pare aberant sa va legati de acesti oameni care isi sustin parerea lor proprie si nu inteleg de unde pana unde exploatarea care va aduce bani la buget este un lucru rau?

VictorCh spunea...

1. Daca aveam ocazia, JUR ca SI EU m-as fi dus acolo FUGA-FUGUTA!
2. Corecta ideea cu "tiptil pe burta dupa aceea"!
3. Ar fi existat o metoda foarte simpla pt a ne fi astupat gura cu "cartelile" noastre cu tot: sa fi dus acolo o "clasa" de la la gradinita/scoala la care invata si copiii sefilor de la RMGC (INCLUSIV copiii lor) si (dupa mancare) sa fi baut apa din raul care "izvoraste" dupa exploatarea cu cianuri, pt a ne demonstra ca acestea au fost neutralizate in totalitate.
4. "...eu raman un blog de divertisment."
Imi permit sa presupun ca dumneata personal esti MULT mai mult decat un simplu blog, si ca doar AI un asemenea blog la care scrii.
5. "Incredibil cum seamana povestile si argumentele lor, legate de vizita si exploatarea aurului. Semn ca astia de la Rosia Montana le-au spalat si creierul acolo, lol."
Ba in viziunea mea nu inseamna DELOC asa ceva, ci inseamna doar ca sunt cinstiti si se achita onorabil de partea cu "obligatii" din contractul (probabil nescris) incheiat cu RMGC, dupa ce au profitat deja de partea cu "drepturile" din acelasi contract, adica dupa excursie acuma fac si "reclama" corespunzatoare "fisei postului". Rezulta de undeva ca ei AR SI CREDE in ceea ce afirma pt... naivi (ca sa folosesc un eufemism)?

Richard spunea...

Tiganu tot tigan. Libarca tot Morar, samd.

Trimiteți un comentariu