luni, 20 septembrie 2010

8 propozitii care aduc pacea

Sponsori:

Cearta. Ce ne mai place uneori sa ne certam. Stii, se spune ca o cearta mare incepe cu o disputa mica... Si, la cat de agitata e lumea de azi, e asa de usor sa te iei de par cu cineva, la propriu sau la figurat.

Sa stii sa aplanezi o tensiune e lucru mare, parerea mea, asa ca hai sa trecem in revista cateva propozitii care ar putea ajuta la evitarea certurilor, a nervilor si a iritarilor. Tuturor Multora ne place armonia, asa ca hai sa vedem cum o obtinem/pastram.

1. Multumesc pentru opinie. O sa ma gandesc la asta. Fraza asta merge ca unsa atunci cand ai parte de un sfat sau o parere de care chiar nu aveai nevoie. Daca cineva iti sugereaza sa-ti schimbi coafura, sa te duci undeva sau sa faci ceva...

2. E un moment bun pentru tine? Ai un pic de timp? De multe ori intrebi ceva pe cineva cand face ceva, de exemplu cand se uita la televizor. Sau de multe ori suni pe cineva la telefon care are sau n-are chef de povesti. Daca pui intrebarile alea de sus si raspunsul pare negativ, poti sa intrebi "cand putem discuta?"

3. Vrei sa auzi si parerea mea? In cazul parintilor cu copii se intampla treaba asta dar nu numai. Copiii cresc si cred ca nu mai au nevoie de opinia ta ca parinte. Daca-i intrebi elegant in ce masura poti sa-ti spui si tu punctul tau de vedere, poti aplana multe treburi.

4. Am nevoie de ajutor. Poti sa ma ajuti? In loc sa acuzi pe cineva ca este lenes, poti foarte bine sa-i ceri frumos ajutorul atunci cand ai nevoie. De exemplu, cand bei cafea cu partenerul, poti pune problema asa: "ce-ai zice daca eu fac cafeaua si tu speli cestile". Spune ce vrei, ce-ti doresti, nu te astepta ca oamenii sa fie cititori de ganduri.

5. Hai sa asteptam pana cand vom avea mai multe informatii. Sunt momente in care trebuie sa realizezi ca e prea devreme pentru a purta un anumit tip de discutie. Asa ca o fraza ca cea de sus alunga o cearta inutila in care nu sunt suficiente date pentru a se purta asa cum trebuie.

6. La ce te-ai referit cand ai spus asta? Cu totii facem presupuneri in legatura cu intentiile celorlalti. Si, de cele mai multe ori, sarim la concluzii, poate gresite. A pune intrebarea de aici intr-o maniera neutra si interesata chiar poate salva multi nervi.

7. Imi pare rau ca esti suparat/a. De fiecare data cand cineva nu-ti asculta sfatul si face o prostie, primul lucru care se lupta sa-ti iasa din gura este "ti-am spus ca asa se va intampla", sau "ai facut o prostie mai mare decat tine." Nu face asta. Criticile tale pur si simplu nu ajuta. Un raspuns empatic si compasional face mult mai mult bine.

8. Lasa-ma sa ma gandesc si revin eu. Toata lumea are nevoie de un comentariu pregatit dinainte pentru a amana un raspuns pe care nu vrea sa-l dea. Daca esti luat prin surprindere cu o propunere poti sa spui foarte bine treaba de sus si castigi timp pentru a reveni cu un raspuns corespunzator, decat sa dai o replica brutala.

-------------------------

Gata, acum inca doua consideratii personale. Stii, cum spuneam si sus, traim vremuri agitate in care ar fi bine sa ne menajam pe cat posibil nervii unul altuia. Imi spunea cineva ca in America, de exemplu, chestia asta e o a doua religie a lor. Sa se protejeze unii pe altii. Chiar daca e o chestie falsa, sa zicem, ea e benefica.

La cat de multi suntem, mai ales in aglomeratiile urbane, e foarte usor sa ne calcam pe nervi. Sigur ca in Romania e un fel de sport national enervatul celuilalt (voit sau involuntar). Insa daca pentru o clipa macar ne-am gandi ca se poate si altfel - adica daca azi te menajez eu pe tine, maine poate ma menajezi tu pe mine - vorba lui Michael Jackson - we could make this world a better place (putem face lumea un loc mai bun)

Articolul asta e o traducere si o adaptare de aici.

Vezi si:
- Cele 18 reguli de viata ale lui Dalai Lama
- Ghid de fericire. Cum sa devii un optimist incurabil
.
Twitter
Facebook

5 Pareri. Comenteaza:

Andra spunea...

felicitari pentru articol!

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

merci frumos, andra.

Anonim spunea...

este binevenit acest articol, mai ales in aceste vremuri tulburi, in care toti sunt nervosi si incordati:)) asa ca dragi omuleti, zambiti va rog!!!:))

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ anonim - uite cineva care intelege asa cum trebuie. merci!!

VictorCh spunea...

Ciudat!
Cam toate aceste idei (si inca vreo cateva - intre altele, foarte important consider ca este "scuza-ma, a fost vina mea!", atunci cand chiar a fost - sau cand e o culpa comuna, pt detensionarea "atmosferei" - inainte de a da explicatiile de cuviinta) le pun si eu in aplicare de mult timp, chiar daca formularea mea difera de cea indicata in articol (insa pastrandu-se IDEEA) - da' nu m-am gandit niciodata (n-'oi fi avut cu ce! lol) sa le adun in acest fel intr-un sistem unitar, "inchegat", ci doar foloseam fiecare asemenea expresie la timpul ei, pe masura ce aparea ocazia.
Nici macar nu-mi trecuse prin minte ideea ca totalitatea lor s-ar putea constitui intr-un sistem!
Felicitari pt idee!

Trimiteți un comentariu