duminică, 11 iulie 2010

De ce sustin taxarea Bisericii de catre stat

Sponsori:

E bine sa ai biserici. E bine sa crezi in Dumnezeu. E bine sa ai repere morale in lumea asta. Cu toate astea, Biserica Ortodoxa Romana s-a remarcat in ultima vreme prin alte activitati decat cele eminamente religioase. De exemplu prin continuarea ideii de a-si face o ditamai catedrala in Bucuresti.

Biserica Ortodoxa face in Romania bani frumosi. O analiza a presei arata ca veniturile anuale ale BOR sunt in jurul a 90 de milioane de euro. Majoritatea din distruibuirea de obiecte de cult. Biserica mai face bani si din exploatarea terenurilor pe care le are in posesie, vreo 80.000 de hectare. Cu ce mai urmeaza sa ia prin retrocedari, ar ajunge la vreo 200.000.

Postul de fata pleaca de la o pagina pe Facebook in care, initiatorii ei cer taxarea BOR si a celorlalte culte religioase. Pai desi face atatia bani, Biserica si cultele religioase sunt considerate organizatii non-profit in Romania, scutite, cum se stie, de plata impozitului pe profit.

Pai cum organizatie non-profit?? Si banii din icoane si lumanari? Cutia milei? Donatiile? terenurile agricole? Astea nu-s profit? Din astea ies bani frumosi, dragii mei... Care inmultesc averea de vreo 3 miliarde de euro a BOR (aproape un sfert din acordul cu FMI). Nu mai spun ca uite aici o stire care arata cum aproape 30 la suta din cele doua procente pe care le poti aloca organizatiilor non-profit merg catre cine? Ai ghicit, catre Biserica :) Deci e pe primul loc, deci vorbim de bani frumos iar :)

Profit, non-profit, Biserica mai e si institutie bugetara. Cine plateste salariile preotilor? Dap, statul, adica tu si cu mine. In Romania sunt peste 17.000 de preoti si alti 20.000 de angajati. Te invit sa faci si singur un calcul pentru a vedea despre ce sume vorbim...

In sfarsit, ca sa n-o mai lungesc, ca ai retinut ideea. Biserica e buna. Religia e buna. Doar un om fara suflet (adica un animal) ar putea spune ca am putea trai si fara biserica. La o analiza rece as spune ca in aceste vremuri tulburi ar trebui sa ai in suflet ideea ca nu esti singur. Ca exista acolo un Dumnezeu, un preot, o institutie care vegheaza pentru tine. La care sa te poti raporta sau reculege in momentele de rastriste. Unde sa poti gasi o vorba buna.

Biserica Ortodoxa face multe din toate astea. Insa nu mai mult decat ii scrie in manualul de instructiuni, sa zic asa. Adica, preotii fac slujbe, vorbesc frumos. Zic de bine. Poate ar trebui insa sa faca mai mult. Sa-i vedem ca ies, ca apar, ca pledeaza, ca dau exemplu, ca sunt un factor activ, coercitiv si corector al societatii.

Eu sunt unul din tinerii tarii. Nu ma duc la biserica foarte des. Poate la evenimentele importante din an. Sunt convins ca mai sunt multi ca mine. Eu cand spun astazi "Biserica", ma gandesc asa: Catedrala Neamului (scumpa si nenecesara chiar acum), preoti pedofili, un patriarh afacerist (are un adevarat imperiu de presa, Trinitas si agentia de presa Basilica), dogma stricta si inflexibila si tot asa.

Concluzie: Biserica Ortodoxa Romana IA mai mult decat NE DA inapoi. Suntem in criza economica. Statul taie de peste tot. Chiar daca guvernantii se bazeaza pe prozelitismul politic pe care-l mai fac fetzele bisericesti in orase si mai ales sate, ar trebui sa umble si la taxarea BOR. Nu de alta dar are de unde... Parerea mea.

PS: Sper ca la judecata de apoi, inainte sa ma trimita la smoala, Dumnezeu sa-mi asculte si argumentele rationale, cele scrise aici si altele :)


Vezi si:
- Biserica. Ii pasa de sexul meu dar nu si de al ei
- Papa Benedict arata cam... diabolic - poze
.
Twitter
Facebook