vineri, 16 iulie 2010

Cat de iresponsabila a fost presa cu moartea Madalinei Manole?

Sponsori:

Am stat si m-am gandit mult inainte de a scrie randurile astea. Am citit si reflectat asupra unui articol din Adevarul referitor la organizatiile media care condamna modul in care presa a tratat sinuciderea Madalinei Manole. Zic organizatiile astea de prestigiu ca sinuciderea Madalinei a fost tratata agresiv si iresponsabil.

Inainte de a vorbi de Madalina as spune asa: presa din Romania se face in general agresiv si iresponsabil. De ce abia acum se sesizeaza deontologii?? Asta nu inseamna ca n-au dreptate dar vere asa se face presa in Romania. Sinuciderea Madalinei Manole nu e o exceptie.

Presa romaneasca se zbate si dezbate, cauta, afla, se agita... pune intrebari, recurge la tot felul de tertipuri. De ce nu se iau deontologii de Pro TV cand difuzeaza manele? De ce nu se iau de Antena 1 cand difuzeaza Acces Direct? De ce, de ce, de ce?

Asta odata. Apoi Madalina Manole nu a murit intr-un accident de masina. Nu s-a electrocutat. Madalina Manole s-a sinucis. A facut un gest total neasteptat. Eu cand am vazut stirea pe Realitatea (pe la 7.40 asa, lucram) nu mi-a venit sa cred. Primul gand a fost ca e o greseala. Ca e prea tanara si ca n-avea cum sa moara.

Deci doza de anormal exista in cantitati industriale. Deci ce-ai vrea presa sa faca? Sa astepte comunicatele oficiale?? Declaratiile membrilor familiei? Presa incearca sa afle. Si cazul Michael Jackson a fost intors pe toate fetzele atat in America dar si in toata lumea.

Lumea de acasa vrea sa afle. Eu insumi vreau sa stiu ce-a fost acolo. Madalina a fost cunoscuta si destul de iubita si apreciata. Deci chiar vreau sa stiu de ce s-a sinucis. Cine-mi poate spune?? Madalina? Nu, ea nu mai e. Deci intreb si eu pe cine pot - adica pe psihologi, pe apropiati, pe artisti...

Ok. Ca de ce s-a prezentat felul si substanta cu care s-a sinucis. Pentru ca vreau sa stiu cu ce s-a sinucis. Chiar vreau sa stiu. Vreau sa stiu tot ce se poate sti despre cazul asta.

Hai sa-ti spun o chestie care aparent n-are legatura cu situatia asta. Stii ca sunt ziarist, deci ma uit cat de des apuc la CNN. Fii atent cum se face un Breaking News la CNN. Deci cand se intampla o grozavie se mentine cat mai mult pe post informatia respectiva. Se cauta cat mai multi martori, specialisti, oameni care pot avea legatura cu spetza.

Care e ideea? (Aprecierea imi apartine) Pai informatia trebuie sa stea mult pe post, s-o vada cat mai multa lume. Sa poti sa o imbraci cat mai eficient cu toate detaliile necesare. Lumea trebuie sa stea lipita de ecran sa se uite, evident cei pe care-i intereseaza iar tu ca post respectabil trebuie sa-i furnizezi informatii peste informatii, tot mai noi.

Exemplu: ia foc, sa zicem, Palatul Cotroceni, sediul lui Base', da? Doamne fereste! Pai cum ar fi sa intre reporterul un minut, sa ne spuna rapid (ca doar e bun) tot ce e de spus, adica cum flacarile au doi metri, sunt pompieri, nimeni nu a fost ranit, nu se cunosc cauzele, la revedere. Publicitate.

Nu, un post bun, un reporter bun sta in direct cat mai mult. Adauga toate detaliile de care e in stare. Cum e vremea, daca bate vantul, care e pericolul sa se extinda flacarile, unde e presedintele, cat de securizata era zona, cand a fost facuta ultima intretinere, daca a mai ars vreodata, in ce incidente a mai fost implicat Palatul Cotroceni, istoria Palatului Cotroceni, cand s-a mutat Basescu acolo, a avut presedintele amenintari demne de luat in seama in ultima vreme, cati pompieri sunt, cati trecatori... crede-ma ca te tin cu problemele pana maine dimineata. Deci trebuie sa vorbesti pentru ca e un eveniment important.

La fel e si cazul, poate acum cu Madalina Manole, o artista inca tanara si care a murit pe neasteptate si intr-un mod socant. Jurnalistii nu fac decat sa-si faca meseria... Pun intrebari, cauta surse, invita specialisti... Daca toti si-ar face treaba precum presa, n-am mai fi fost demult aici...

Ok, presa poate fi tratata si ca iresponsabila si agresiva. Eu de mult atrag atentia. Le putem da si deontologilor dreptate. Poate se impune un pic mai multa decenta sau macar... celeritate sau cum ii zice? Dar daca ai bun simtz prea mult, mai bine te faci bibliotecar...


Vezi si:
- Genial!! Cum se face un breaking news - video
- De ce a murit Madalina Manole. O ipoteza rautacioasa
.
Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu