duminică, 18 aprilie 2010

Daca ar canta, sistemul nostru solar asa ar face

Sponsori:

Un post care, teoretic, nu incalzeste pe nimeni cu nimic... Este dedicat insa alora mai romantici dintre voi/noi, cu un pic de imaginatie si simtz al... nu stiu... esteticului. Niste baieti cu multa viziune si... har as spune, si-au imaginat sistemul nostru solar ca pe un fel de portativ. Iar planetele sunt notele, practic. Note care ating o coarda sensibila imaginara. Vrei sa auzi ce sunete ar scoate universul nostru daca ar scoate?? El nu scoate, da ne jucam si noi un pic... :) (Click pe poza. E cu sunet, evident:)



Vezi si:
- Tare de tot! Cunoaste-l pe primul blogger spatial
- Ce varsta ai avea pe alte planete
.
Twitter
Facebook

2 Pareri. Comenteaza:

Anonim spunea...

e ca o cutiuta muzicala

VictorCh spunea...

Cei trei "I": Ingenios, Interesant si Incorect.
1. Pe vremea mea, eu invatasem ca sistemul solar contine 9 planete (Mercur, Venus, Pamantul, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto), pe cand aici sunt reprezentate 10.
E adevarat ca inca de atunci era presupusa existenta si a unei a zecea planete - deja botezata Persephona, inainte de a fi fost descoperita - dar TOT "inca de atunci" se punea problema oportunitatii extinderii sistemului solar la dimensiuni atat de mari (se presupunea ca aceasta a zecea planeta ar fi fata de Soarele central la distanta medie cam dubla decat cea a lui Pluto, cea mai indepartata planeta deja descoperita). Intre timp intelesesem ca discutia este NU sa mai fie luata in considerare inca o planeta, ci sa fie "degradat" Pluto de la rangul de planeta pt a fi considerat doar un asteroid cu miscare regulata, si - din cate stiu eu - nici in ACEASTA privinta inca nu a fost luata nici o hotarare.
2. Planetele nu sunt egale ca marime, orbitele lor nu sunt nici circulare, nici egal distantate intre ele si viteza de rotatie in jurul Soarelui (atat cea unghiulara cat si cea liniara (tangentiala) care rezulta) nu este aleatoare (intamplatoare) si variabila, asa cum este reprezentata, ci (in conformitate cu legitatile mecanicii cosmice) se conformeaza unor calcule precise, si depinde de masa planetei si de distanta de la ea la Soare - in caz contrar fie s-ar apropia de Soare (in final "cazand" pe acesta), fie s-ar indeparta de Soare, in final "rupandu-se" din sistemul solar si disparand in abisul Cosmosului.

Trimiteți un comentariu