marți, 9 martie 2010

Ce intrebari am pus la Bruxelles

Sponsori:

Victor ma ruga aici sa scriu despre intrebarile mele si genul de discutii care s-au purtat pana acum la Bruxelles, in contextul vizitei mele aici. Deci fiti pe faza ca urmeaza un post destul de serios. Pentru cine n-a prins faza de la inceput, e vorba de o bursa in care eu stau o luna in capitala Belgiei si a Uniunii Europene si, impreuna cu altii, ne intalnim cu oamenii UE. Eu, impreuna cu alti doi facem si un internship de 3 saptamani, la RFI in cazul meu.

Booon. Daca mai repet din informatii imi cer scuze. Mai fac si precizarea ca unele intalniri au fost off the record (adica neoficiale) deci nu pot vorbi prea mult despre ele. Ideea e ca ne-am intalnit atat cu oficiali, cat si cu politicieni, purtatori de cuvant, ziaristi, lobbisti, functionari, etc. Asta din poza de sus de Andris Piebalgs, comisar pentru Dezvoltare, adica un fel de ministru european. Dar au fost si altii, mult mai importanti... Am obligatia morala sa spun ca bursa a fost organizata de Freedom House si JTI.

Asa. Cu lobbistii s-a discutat despre institutia lobby-ului. Care e una cat se poate de oficiala aici la Bruxelles. La noi ii spune grup de presiune sau de interese si nu e prea bine vazuta activitatea. Deci pe mine m-a interesat destul de mult subiectul si i-am intrebat cum sunt organizati, daca au asociatii, etc. A reiesit ca fiecare lucreaza pe cont propriu insa, surpriza, au un cod etic. Adica ce au voie si ce n-au voie sa faca. Interesant. Ca si la ziaristi.

I-am intrebat care e cel mai mare succes al lor. N-au vrut sa-mi spuna ca cica e confidential. Cam astea m-au interesat pe mine. Ma rog, au mai fost da' astea sunt cele importante.

Deci lobby e atunci cand tu, ca firma sau companie smechera, iti doresti sa influentezi deciziile Uniunii Europene. Sau ale vreunui parlament. (In SUA sunt maxim de dezvoltati si eficienti pe lobby). De exemplu, saptamana trecuta, Comisia a aprobat cultivarea unor organisme modificate genetic. E o decizie controversata si se banuieste ca grupurile de lobby ale celor care produc si comercializeaza aceste OMG-uri, cum le zice, ar fi intervenit in favoarea deciziei.

Un pic despre Romania

In fine. Ne-am mai intalnit cu alti oficiali cu care am discutat, de exemplu despre Romania. I-am intrebat (eu) cum de la noi inca se face agricultura cu calul si cu magarul, pe cand la ei vorbim deja de sateliti. Si ca in contextul asta nu ar trebui sa se umble un pic la mentalitate?? Mi s-a raspuns (cam naspa dupa parerea mea) ca e bun si arhaismul ca atrage turisti... Ma rog... :)

Am mai intrebat in cel fel ii influenteaza pe ei, ca oficiali UE, diferitele proteste care se tin in strada. Au zis ca nu prea mult (nici nu puteau spune altfel) caci exista mecanisme clare de rezolvare a protestelor. Cu alte cuvinte, nu cedam la presiuni.

De la altcineva am aflat ca exista reguli foarte clare de organizare si ordine interna. A relatiilor dintre angajati, de exemplu. Exista institutia hartuirii sexuale, ok, stiam de asta dar surpriza exista si hartuirea morala. Adica daca te iei de cineva, sau nu-i raspunzi la salut in mod repetat, dar si alte tipuri de hartuire morala precum urlatul, etc, atunci s-ar putea sa nu sfarsesti bine. Iti dai seama ca o astfel de chestie ar revolutiona Romania??? Imi doresc mult sa ajungem si noi aici. O sa mentin contactul cu cea cu care am vorbit despre asta, caci as vrea sa mai abordez subiectul asta, inclusiv pe blog.

Grupul nostru ascultand atent ce si cum...

Ce-ar mai fi? Evident ca s-a discutat si am intrebat despre criza economica. Despre modul in care a venit si despre cum poate fi combatuta.

A, am intrebat un purtator de cuvant al Comisiei cat de bine reuseste sa inteleaga el fenomenele care tin de Uniunea Europeana. Adica politici, mecanisme, reglementari, etc, etc. Pentru ca sunt foarte foarte multe si stufoase. A zis ca nu reuseste sa le stapaneasca pe toate dar ca se documenteaza constant.

Au mai fost tone de chestii. Sa incerc sa mai sintetizez din ele, cat imi mai amintesc, ca a trecut o saptamana deja si s-au intamplat multe altele intre timp...

Europa si manelele

Am mai fost, de exemplu, la Uniunea Consiliilor Judetene romanesti de aici de la Bruxelles. Am pus mai multe intrebari dar una haioasa. Am zis asa: "Am o intrebare dar nu prea stiu cum s-o pun. Deci presedintele nostru spune ca 99% dintre romani asculta manele. Apoi acelasi presedinte vorbea despre primul ministru, in mod ironic, ca si cum ar fi un om cu fatza si papion european. In contextul asta, usor manelizat, cat reusesc sa inteleaga alesii locali care vin la Bruxelles din Uniunea asta Europeana si cum reusesc sa vorbeasca aceeasi limba cu partenerii lor europeni?"

Mi s-a raspuns ca reusesc, ca cei care ajung aici au un oarecare grad de cunoastere a fenomenului. Tind sa-i dau dreptate femeii dar imi pastrez si eu rezervele mele :)

Am enervat un europarlamentar roman

A, a mai fost o chestie in care am reusit sa enervez un europarlamentar roman. L-am intrebat (sau mai bine zis am intrebat-o, ca era femeie... foarte celebra) cum isi iau ei, europarlamentarii, deciziile. Gandindu-se la electorat, la partid, la grupul politic european din care fac parte sau pur si simplu e o decizie personala?

A fost o intrebare usor capcana, dar crede-ma extrem de legitima. Am vrut sa vad cat ii mai doare de tara, odata ajunsi la Bruxelles. Mi-a raspuns ca ia decizii, in principiu, in functie de convingerile personale. Ceea ce e cam naspa, dar ma rog... Pe cine mai mira? :)

Sau in acelasi context, am intrebat un alt europarlamentar ce m-ar sfatui sa fac daca as intra in politica. Sa candidez pentru Parlamentul national sau pentru cel european. Mi-a zis amuzat, dar in acelasi timp serios (caci a venit sa-mi repete la finalul intalnirii) ca ar fi bine sa ma fac mai intai consilier judetean si apoi sa candidez direct la PE. Omul a fost sincer si-l apreciez pentru asta :)

Un purtator de cuvant al Comisiei ne explica mersul

Fata din poza de sus, irlandeza da' nu-i mai retin numele, mi-a zis ca i-a placut o intrebare de-a mea doar ca, sa mor daca mi-o mai amintesc... Nu, nu mi-o amintesc. O sa ma mai gandesc si revin daca-mi vine...

Later edit: a trecut o ora da' macar mi-am amintit. Ea ne spunea despre ce va face comisarul pe care il reprezinta. Si eu am intrebat-o, ok ce face... dar cum va face si daca ne poate da un tip concret de masura pe care o va lua. Sincer, nu a raspuns. A spus ceva frumos de colaborarea cu autoritatile nationale... Asa fac ei cu intrebarile bune, haha.

Dar sa continuam. Chiar astazi, de un alt exemplu, am aflat o stire in usoara premiera pentru tara. Am intrebat un purtator de cuvant de la Comisie cand vor publica raportul pe Justitie pentru Romania si Bulgaria. Ca inca suntem monitorizati la Justitie si asteptam sa vedem ce se alege de noi. A zis ca saptamana asta in niciun caz dar n-a vrut sa precizeze daca saptamana viitoare ii dau drumul. Aici la Bruxelles, in mediile de presa dar nu numai, evident, se asteapta cu sufletul la gura raportul asta. Clar ca si bulgarii il asteapta.

Ce sa-ti mai spun, ca am scris o tona... Au fost peste 30 de intalniri si la toate am intrebat cate ceva... Daca te mai intereseaza ceva anume, vreun subiect sau idee, scrie-mi si revin cumva, sau pe mail vezi aici.

Profesionalism in stare pura

O concluzie? Oamenii care lucreaza aici pe domeniul european, atat oficiali cat si jurnalisti, cei cu pretentii sunt foarte bine pregatiti. Am avut o discutie tot astazi cu un ziarist francez despre intentia UE de a crea un FMI european. Si mi-a spus niste chestii extrem de pertinente, cu cifre, date, tot tacamul. O concluzie f.f. interesanta a lui a fost ca la noi (in Europa) daca nu aveam totusi mecanismele si reglementarile economice si financiare atat de bine puse la punct, criza ar fi facut ravagii si mai mari.

Deci se lucreaza la un nivel destul de inalt din partea tuturor. Sper ca nu te-am plictisit prea tare cu toata tevatura asta. Destul cu UE acum! Inchei aici ca ma duc sa beau o bere cu doi amici. Unul cu care am venit din tara si altul pe care l-am cunoscut aici. Caci Bruxelles-ul inseamna si de-astea :)

.
Twitter
Facebook

3 Pareri. Comenteaza:

Dili spunea...

of, e frumos cand mai iei o gura de aer din afara dar intrebarea e daca ai curajul sau inconstienta de a spera ca vei putea face ceva cu cele invatate acolo - si la noi.
Interesanta faza cu hartuirea morala.. insa presupun ca imposibil de legiferat ceva aici, unde elasticitatea interpretarii ar fi cam mare..

Hm, arhaismul atrage turisti, ai? Ofofof.....

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

dili... suntem un pic in urma, din pacate. da' poate asa trebuie sa fie. ai vazut in articolul cu bruges-ul ce case faceau ei prin 1.600?? pai noi pe vremea aia... da' nu mai zic... :) faza e ca ei, cred, au un tip de societate la care se aplica un tip de reguli... iar noi cu ale noastre. sigur ca e bine sa mai "furam" de la ei da' io o tin pe a mea ca o schimbare brusca (lenta se va face oricum) nu poate veni decat de sus, de la cineva care conteaza.

da. si mie mi s-a parut tare aia cu hartuirea morala. o firma serioasa, cu lideri seriosi o poate face. apoi e de ajuns o stire pe 2-3 televiziuni si se vor lua toti dupa ala... faza e ca si asta trebe sustinuta ca la noi... iar nu mai zic :)

io i-am gasit si hibe Occidentului astuia. una din ele e aparenta (sa zic) degenerare a oamenilor. multi sunt lalai fara (aparent) coloana vertebrala. nu stiu daca voi scrie un post despre asta ca nu e politically corect. oi vedea ce mood prezint zilele urmatoare :)

Dili spunea...

mie mi se pare ca se cam bat in cap normele astea anti-hartuire cu politica multor firme occidentale de a indobitoci angajatul dpv personal - ma refer la sloganuri gen "firma - noua ta familie". Daca la chestii de genul asta te refereai cand ziceai de lipsa coloanei vertebrale, am si eu exemple.
Mai mult nu zic ca nu am avut tangenta.. astept urmatoarele postari :D

Trimiteți un comentariu