Sponsori:
Hai sa coboram un pic printre ale noastre. Dupa atata Uniune Europeana pe paine, cred ca mai interesat ai fi de pretzurile de pe aici si cat de scumpa e viata. Pai e clar mai scumpa decat la Bucuresti sau in Romania. Dar nu exagerat de scumpa. Si oricum la salariul lor mediu de 1.800 de euro, altfel sunt datele problemei.
Pai uite, si azi am fost la un super-market, GB ii zice da' apartine de Carrefour si am lasat 23 de euro. Data trecuta am spart 25. Mie mi se pare ca n-am dat exagerat de mult (aproximativ un milion de lei) si mi-am cumparat cam urmatoarele: mancare - niste sandwich-uri (cu doua chifle, frumos ambalate = vreo 2 euro), niste salam, evident, alte produse de haleala, nu mai scumpe de 3-4 euro fiecare, niste iaurt, suc, energizante, paine, alte salate, mere plus niste dulciuri de control. A mai fost altceva? O fi mai fost, da' am si io o varsta maica... Oricum, toate frumos ambalate, de nici nu-ti vine sa le mananci.
Cu tigarile am avut o alta problema, dupa cea cu amenda. Si anume ca mi s-au terminat. Doua cartuse in doua saptamani. Am zis ca pana aici mi-a fost insa mi-a fost recomandata o varianta cel putin decenta. Am si tigarile electronice cu mine da' saracele nu prea fac fatza. Asa ca am cumparat tutun la pachet. Adica o punga de tutun ambalat (5 euro) si foitze (vreun euro, parca). Deci costa exact cat un pachet de tigari, sunt f.f. bune la gust si ma tin cel putin 3-4 zile. Deci am rezolvat-o si cu tigarile.
Prin baruri... pai o bere e de la 4 euro in sus si in general cu maxim 5 euro bei ceva. O persoana... Aici e cam scumpa treaba. Doua persoane, daca stai o ora si doar bei, pai marci cel putin 20 de euro. Deci distractia costa. Daca si mananci, cum vad ca se tot practica pe aici... pai costa si aia. Ce-mi amintesc e ca o pizza era cam 12 euro... altceva nu-mi amintesc ca nu am prea mancat pe banii mei in oras. Dar voi ajunge si acolo si-ti spun :)
Hotelurile sunt de la 100 de euro in sus, camera/noapte. Dar poti opta si pentru variante mai ieftine, gen hostel sau apart hotel, cum le zic ei... Acolo sa tot fie 20 de euro pe noapte iar conditiile sunt acceptabile.
Calatoria prin oras iarasi e scumpa. Un bilet de metrou sau de RATB-ul lor, deci autobuz, costa 1,70 de euro. Adica enorm, mi se pare mie... 70.000 de lei o calatorie???? Hello??? Nici cu taxiul nu mi-e rusine. Un kilometru parca era 1 euro si vreo 25-35, tarif de zi. Ca ala de noapte e si mai scump. 2 euro.
Suveniruri gasesti de la 1 euro in sus... Am vazut zilele trecute o chestie ok, o stiva de ciocolata, adica mai multe cutii, la oferta, promotie, in jur de 10 euro. Aia e ok. Eu am luat niste magneti si inca un fel de constructie asa din fier, deocamdata, cam 1 euro si ceva bucata. Da' mai am inca multe cadouri de luat. Bani totusi fratioare, nu gluma.
Daca voiai sa te plimbi prin Bruxelles cu autobuz din ala supraetajat, si-ti arata toate locurile, monumente si tot tacamul, marcai 18 euro de persoana. Dura o ora si jumate, cam asa, parca. Am vrut sa ma dau da' n-am prea avut chef, sincer. Si nu de bani neaparat, ci de timpul pierdut...
Ce-ar mai fi? Un bilet de tren de aici pana la Londra, cu Eurostarul (adica cu trenul) costa 100 si ceva de euro. Adica enorm de enorm. S-ar putea sa merg in week-end la Anvers si-ti mai povestesc de pe acolo, daca merg si totul iese ok. Plus ca ne-am propus sa verificam un club pe aici sa vedem ce si cum. De ala chiar sunt curios.
Cam astea... Am uitat ceva? Nu cred... Asta e tot ce stiu eu. Mult, putin? Unele scumpe, altele nu. Una peste alta, viata in Occident nu e enorm de costisitoare daca te limitezi la stricta nevoie. Iesitul prin oras, plimbatul... alea sunt o problema... Pai nu e mai bine in Romanica?? :)
.
5 Pareri. Comenteaza:
Preturile sunt mari pentru noi dar nu si pentru omul mediu din vestul Europei. Parerea mea...
Iti dau un sfat: nu mai trece toate preturile in lei ca vei deveni un avar. Banii oricum se duc, fii atent la sume mari, da asa un euro, doi, zece chiar nu conteaza ca tot trebuie dati. Trebuie sa mananci, trebuie sa faci ce face grupul, deci chiar nu te gandi la bani ca tot aia sunt si tot ii vei cheltui. Si inca o chestie, nu rata nimic la gandul ca lasa ca fac maine sau ca e prea scump, ca nu vei mai face respectivul lucru si iti va parea rau. Da zi-mi si mie o chestie, pe EBA ai intalnit-o?
pai grupul a plecat. am mai ramas eu si cu vecinul meu de apartament :) cu el ne plangem amarul pe aici. da ne si spargem in figuri tot impreuna :) ma, incercam de fapt sa fac o comparatie si sa spun lumii cum e mersul pe aici. deocamdata n-am ratat nimic dar da' evident ca trebe gandita treaba in termenii de aici.
da sincer chiar am vazut-o pe eba intr-o seara. era o receptie si a venit si ea pe acolo. imbracata ca pe strada, cu parul in ochi... era o reuniune a psd-ului dar despre romania. a facut cateva poze, s-a bagat in seama cu unu' si altu' da' nu parea sa se dea in stamba. parea la locul ei asa.
@ daniel - da' preturile nu sunt exagerat de mari pentru ei. adica viata normala fara fitze prea multe o poti trai linistit ca occidental.
1. Nu stiu daca informatia MEA e gresita (sau depasita), sau daca n-ai reusit DUMNEATA "sa te rupi de" zona costisitoare, da' eu intelesesem ca "viata" acolo (mai precis - "papa") este MAI IEFTINA decat "la noi", nu mai scumpa.
(Nu stiu la Bucuresti cum or fi stand lucrurile, da' la Timisoara eu iti pot arata SI "zona" de unde nu-i recomandabil (pt "buzunar") sa faci cumparaturi, SI zona de unde ESTE recomandabil sa cumperi; probabil o fi avand SI Bruxelles-ul asa "zonare", care sa tina cont de diferenta de "stare materiala" intre "angajatii Europei" si "oamenii obisnuiti".)
2. Sfatul din comentariul dat de Raluk il consider pertinent (intre niste limite): bucura-te de "excursie", si incearca sa ratezi cat mai putine posibilitati de vizitare, ca altfel risti ca singura amintire persistenta din "capitala europeana" (pe care - nu se stie - e posibil sa nu "apuci" s-o mai vizitezi in aceasta viata) sa fie ca ai reusit sa faci economii.
3. N-are rost sa compari preturile "de acolo" cu cele "din tara": important este doar sa nu te lasi "pacalit" sa dai mai mult decat "face" acolo produsul si/sau aserviciul pe care il achizitionezi (eventual sa compari preturile intre diferite surse DE ACOLO, nu cu cat "face" aici); pe de alta parte, sa ai grija sa nu-ti depasesti posibilitatile si sa nu starui in a-ti procura ceea ce nu iti este chiar necesar din cele pe care le consideri costisitoare.
Trimiteți un comentariu