vineri, 12 martie 2010

Belgia si belgienii - o (noua) parere subiectiva...

Sponsori:

Ok, sunt deja de 3 saptamani in Belgia. Cu fiecare minut, cu fiecare secunda care trece imi depasesc propriul record, caci n-am mai stat afara pana acum atat de mult. Sunt deja de 3 saptamani si am fost prin multe locuri, am cunoscut multi oameni, am avut ceva experiente. Pot deci contura o prima concluzie.

Ii povesteam aseara cuiva din tara niste impresii. N-as avea curaj sa spun si public faptul ca Belgia, belgienii si francezii sunt plictisitori. Pentru o astfel de chestie publica, chiar si pe blog, trebuie o documentare si mai serioasa. Sunt insa diferiti. Asta o pot spune. Rad la alte glume decat noi, au alt gen de discutii...

Imi amintesc insa si de unul din primele posturi pe care le-am scris de aici. Cel in care eram impresionat de civilizatia si politetea localnicilor bruxellezi. Raman valabile. Iti zambesc, se poarta frumos cu tine... te ajuta...

Aseara am fost la o emisiune facuta din Parlamentul European de aici, in direct, pentru postul de radio France Inter. O emisiune pe teme importante, cu invitati interesanti, intre care si fostul premier belgian Guy Verhofstadt, actualmente mare lider politic (e cel mai din dreapta)

Dupa emisiune am fost invitat la un dinner cu cei doi realizatori dar si cu doi dintre invitati. Au mai fost si doua gagici destul de faine. In masina, pe drum spre acolo, o sa razi dar s-a vorbit la un moment dat despre romani. Nu stiau inca de faptul ca si eu sunt roman. Se discuta despre una colorata care trece prin fata masinii si unul a zis "e romanca". Citeste in continuare sa vezi cum mi-am aparat poporu' :)

Asa. Si ajungem la un restaurant destul de fitzos pentru gustul meu. Ei ii spuneau totusi lounge, adica o chestie de relaxare, caci aveau si canapele. Merita o poza, ca aveai impresia ca esti intr-o alta lume. Lumina difuza, combinatii de alb si negru. Foarte classy si stylish pentru gustul meu. Ma rog... N-am avut totusi curaj sa scot telefonul sa fac o poza, ca japonezul, caci m-am dat trecut prin astfel de locuri :))

Si, coborand din masina, mergeam spre locul asta. A venit la un moment dat vorba si de mine. Le-am spus asa: "I'm Romanian so please watch your pockets". Lol, lol, lol. Sincer ne-am ras cu totii, ca erau oameni dezghetati iar eu nu prea arat totusi a borfas. (Sunt da' nu arat, lol). Ca sa nu mai spun ca avem si un comisar european cu un portofoliu foarte important (Agricultura). Plus ca eram la camasa si tot tacamul :)

Da' oricum, nu avem un renume prea bun nici pe aici. Cineva imi spunea recent ca a fost intrebata daca "are there criminals in your family", cand au aflat ca e romanca. (Trebuia sa raspunda "no, I'm the only one", da' asta e o alta poveste:)

Am mai discutat mult cu una din gagicile de la masa, care statea langa mine (detalii o sa-ti spun cand imi scriu memoriile) ca-n rest toata seara s-au abordat chestiuni europene, feroviare, aviatice, cosmopolite si de alta natura "elevata". Eu totusi m-am simtit foarte in largul meu. Era o muzica exceptionala, plus multi chelneri negri. Negri da' faini, ca sunt multi urati pe aici. Deci de-ale mele :) Am cunoscut si o mulatra, yes, yes, afara la o tigara. Faina gagica si foarte prietenoasa. Se uita urat un bodyguard negru si mare la mine, da' si io eram imbracat cam in negru :)) Ca sa nu mai spun ca am sange negru in vene... sau asa imi place sa cred :))

Mi se face foarte somn de la o ora incolo. Cam de pe la 3-4 asa. Bine, am si pierdut din nopti dar si vremea e de asa natura. Ieri am ratat cateva telefoane importante in timp ce-mi faceam somnul de dupa-amiaza, insa am mai dres busuiocul azi... Sper...

Astazi am mai avut o constatare care nu mi-a facut placere. Si anume faptul ca n-am avut nicio discutie aici despre premiile Oscar. Cineva din tara mi-a trimis un funny link exceptional (si-i multumesc pt. asta, merci C.) pe care o sa-l si postez cat de curand, legat de faptul ca Avatar n-a luat premiul cel mare. Ei, am constatat brusc lipsa discutiilor de acasa despre premii, de exemplu. Caci in cercul meu ar fi fost dezbateri sanatoase despre treaba asta. Aici am reusit sa vad castigatorii in fuga si sa-mi trag singur propriile concluzii. Oare or fi vazut oamenii de pe aici Avatarul?

Sigur ca Belgia si Occidentul raman taramuri pe care le vom ajunge din urma peste cateva zeci de ani. Ok, no problemo. Da' oare tot asa aparent degenerati vor arata si copii nostri?? Ei lasa ca de-astea or zice si ei despre noi :)

Tot ce pot sa-ti spun e ca intr-o seara m-am pupat cu un italian pe strada. Cautam cu disperare un club unde trebuia sa ma intalnesc cu niste amici si efectiv NU il gaseam. Si am dat de unu' pe strada de care mi-am dat seama ca e italian. L-am intrebat in engleza de club dar, in timp ce-mi raspundea, spunea "alora" :)

L-am rugat sa-mi explice in italiana cum ajung la Delirium, ca asa-l cheama pe clubul de care poate voi scrie la un moment dat (acolo merg strainii) si cand si-a dat seama ca stiu italiana a fost extrem de expansiv. Jur ca ne-am pupat la despartire, de bucurie ca vorbim aceeasi limba :)

Alte concluzii mai tragi si singur :)

.
Twitter
Facebook

6 Pareri. Comenteaza:

Dili spunea...

..sper ca nu aveai pantaloni rosii si ca te-a pupat pe obraz...

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

asta e concluzia ta??? loooool. mey era cu o gagica italianul. asiatica da' gagica. trust me :))) pe cuvant ca a fost o chestie asa cum am povestit. a fost si usurat ca a putut sa-mi explice in italiana si tot tacamul. iar eu eram destul de vesel (vesel nu in sensul de gay, lol) asa ca a fost o chestie spontana.

nu, nu aveam pantalonii rosii dar pantofii roz nu am apucat sa-i schimb :))

cora spunea...

despre ce a fost emisiunea?

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ cora - pai a fost o chestie despre nationalitati, identitate natioanala in contextul... diversitatii europene... ceva de genul asta...

VictorCh spunea...

NOTA: Se pare ca am generat un comentariu prea lung, deci va trebui sa-l impart, asadar va rog sa ingaduiti citirea urmatoarelor comentarii "in continuare" (tocmai de aceea si numerotarea "punctelor" se urmeaza normal, ca intr-un singur comentariu unitar).
1. Atata timp cat este vorba despre o categorie atat de generalizanta, ma indoiesc de faptul ca ei ar fi intr-adevar (toti - sau aproape toti) chiar atat de plicticosi. Mai degraba cred ca ei sunt amuzanti intr-un ALT fel, care nu este in acord cu modul dumitale propriu de a te amuza, de unde concluzia negativa.
SAU - ai avut dumneata ghinionul sa iei contact cu un esantion din populatie nu neaparat foarte limitat, dar mai putin reprezentativ (prin faptul ca provine in intregime dintr-un singur segment de populatie); daca ma gandesc putin, cred ca aceasta a doua presupunere e cea valabila, si ca e mai probabil ca acest mod de a se amuza sa fie oarecum specific NU anumitor natii, ci anumitor ocupatii si ma refer aici la elita politica internationala si cei care "se invart" in cercurile acesteia, persoane anume educate sa fie vesnic cu ochii in patru pt a nu cauza cumva un incident international facand o remarca mai "in doi peri", care ar putea fi interpretata drept un afront, astfel incat prefera sa se abtina si sa se amuze pe putinele teme neutre, si acelea tratate mai anost: IA gandeste-te (spre exemplu) de ce fel de reactie ar fi putut avea ei parte - la remarca lor referitoare la nationalitatea "tuciuriei" - daca in locul dumitale ar fi fost Vadim, si asta cu atat mai mult cu cat aceasta ar fi avut eventual loc in imprejurari mai publice si/sau mai oficiale, si efentual si Vadim sa fi fost in dispozitie mai "tafnoasa" in urma cine-stie-caror dispute si/sau provocari anterioare la adresa lui - reale sau inchipuite!
2. Iti ADOR simtul umorului si spontaneitatea replicii, care "dintr-un foc" au "netezit penele" (pe buna dreptate pornite spre "burzuluiala" la constatarea gafei facute) ale posibililor dumitale preopinenti, pastrandu-i astfel printre convivi prin atenuarea posibilului moment de stanjeneala (moment creat printr-o remarca "deplasata" in urma subiectului emisiunii care numai ce se incheiase). Felicitari! Te admir (si iti admir "diplomatia" si tactul - indiferent daca fusese intentionat, deliberat, sau instinctiv)!
(DAR - in beneficiul posibililor dumitale cititori necunoscatori de engleza - consider ca ar fi fost cazul - avand in vedere ca este vorba despre o replica in engleza inclusa intr-un articol in romana postat pe un blog romanesc si in romana - sa le oferi acestora si traducerea replicii respective: "Sunt roman, deci paziti-va buzunarele!"; nu-i un text prea lung!)
3. Scuze, dar in mod corect in limba romana verbul "a rade" este corect de conjugat la diateza activa ("am ras"), exceptie facand cazul cand intentia este de a rade pe seama chiar a subiectilor care se amuza, NUMAI atunci fiind justificata utilizarea diatezei reflexive ("ne-am ras" fiind echivalent cu "am ras de noi insine").

VictorCh spunea...

4. Din pacate imaginea... nu tocmai magulitoare (ca sa folosesc un eufemism) de care "ne bucuram" in Europa (si nu numai) nu este nejustificata, intrucat primii reprezentanti ai natiei noastre cu care au luat majoritatea lor contact (personal sau "la mana a doua", repovestit de cunostinte si/sau eventual prin intermediul media) mai indeaproape, mai intens, mai personal si mai indelung (si mai neplacut) fiind CEL PUTIN... "persoane dubioase", daca nu chiar delicventi sadea.
Iar cetateanca in cauza ar fi putut sa dea replica sugerata de dumneata (mai adecvata, fiind mai impaciuitoare), sau ar fi putut raspunde - spre ex: "Cum sa nu, avand in vedere ca si eu, ca si dumneavoastra, ii avem printre inaintasi nu numai pe Abel, ci si pe Cain."
5. Si-i... zici ca mulatra in cauza se manifestase binevoitor la adresa dumitale?!? Pai atunci DE CE te miri ca "se uita urat" la dumneata un alt mascul care eventual "pusese ochii" pe domnita in cauza, daca era atat de frumoasa cum sugerezi? CE, dumneata N-AI VAZUT "Bodyguard"? (ABIA ASTEPT sa citesc si "memoriile" in cauza, ca sa aflu CAM CAT de "binevoitoare" fusese respectiva! :D )
Da' "gagica" de la masa, cea cu care (conform descrierii dumitale) te intretineai cu atata insufletire? SI EA - TOT "binevoitoare"? Si te mai plangi de "somnolenta"? Bine ca te mai tii pe picioare! :D
6. Lasa, nu te ingrijora in privinta somnolentei de dupa-amiaza, e ceva firesc, ASA se intampla dupa o anumita varsta! :P :D
7. PE LANGA faptul ca oamenii din cercurile in care "te invarteai" probabil aveau suficiente preocupari si fara Oscaruri si "Avatar" (ba poate nici daca n-ar fi avut ce face NU ACESTA ar fi fost subiectul lor preferat), nu este exclus sa mai SI fi existat un consens referitor la faptul ca acest film (sau eventual decernarea premiilor) ar putea eventual sa reprezinte un subiect "spinos", deci "de evitat".
8. Deocamdata - dupa parerea mea - inca nu este catusi-de-putin "sigur" ca vom ajunge vestul VREODATA, cu atat mai putin in doar cateva zeci de ani: nu-ti face si dumitale impresia ca (in ciuda faptului ca noi in mod indiscutabil progresam) deocamdata decalajul intre "ei" si "noi" pare ca se tot mareste (intrucat se pare ca - pe langa ca "ei" sunt cu mult inaintea "noastra" - ei mai SI progreseaza mai repede decat noi)?
Si DA, in general copiii celor "mai apropiati de natura" (eufemism pt a nu ma vedea silit sa formulez drept "mai primitivi") sunt mai vigurosi (mai sanatosi, mai puternici, etc) decat cei ai celor mai "civilizati", intrucat ei sunt mai apropiati de realitatea (dura, dar utila) a selectiei naturale (cei mai "civilizati" depunand eforturi considerabile pt ca nu cumva persoanele cu tare genetice - sau doar cu deprinderi nesanatoase, sau apartinand unei zone suprapopulate, sau pur-si-simplu lipsite de noroc - sa fie eliminate dintre indivizii apti de reproducere ai speciei umane).
9. Hm! Sper ca dumneata si italianul in cauza nu aveati in comun "limba" la care (sa-mi fie rusine!) ma gandesc eu acum...

Trimiteți un comentariu