joi, 3 decembrie 2009

Tare de tot! Cunoaste-l pe primul blogger spatial - poze

Sponsori:

Dintotdeauna mi-am dorit sa ajung in spatiu. Inca n-am renuntat la idee, caci dupa ce o sa ajung milionar in dolari, asta o sa fie primul lucru pe care-l voi face. Chiar nazuiam in secret sa fiu primul blogger care va scrie direct din spatiu. La asta mi-am pus pofta in cui, pentru ca un rus mi-a luat-o efectiv inainte. A devenit primul cosmonaut (ca rusii sunt cosmonauti si americani astronauti) care are un blog in spatiu. Si scrie pe el direct din spatiu. Poate chiar la ora la care citesti randurile astea, el isi scrie jurnalul online, undeva acolo sus. Tare?

Il cheama Maxim Suraev. E un fel de Neil Armstrong. Daca americanul a fost primul care a pus chipurile piciorul pe Luna, rusul nostru e, cum spuneam, primul blogger spatial.

Sa scrii despre aventurile din spatiu nu e tocmai o noutate. Astronautii americani au mai scris pe site-ul NASA despre experientele lor. Numai ca se zice ca textele lor par foarte intzepate, inchistate si rigide. Mai par si usor cenzurate de NASA, care trebuie laudata. Si oricum sunt scrie la revenirea pe Pamant, deci nicidecum in spatiu.

Ei bine, Maxim Suraev scrie direct din spatiu. Povesteste intr-un limbaj extrem de accesibil, colocvial pe alocuri, despre toate cele pe care le traverseaza in fiecare zi. Isi spune si gandurile si dorintele... Astia chiar il suspecteaza ca ar fi uneori baut cand scrie... :)

Inainte sa-ti dau linkul, sa citesti cu ochii tai aventurile lui spatiale de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), o sa trec un pic in revista cateva din subiectele la care se refera. Ca poate n-ai chef sa citesti chiar tot.

Cea mai tare mi s-a parut aia in care povesteste despre mirosul spatiului. "Va amintiti cand erati copii si frecati doua pietre?? Ei bine asta e mirosul spatiului", povesteste Suraev. Bine, tot el recunoaste ca nu e exclus ca mirosul ala sa fie dat de motoarele ISS.

Ne mai povesteste cum e sa "zbori" in imponderabilitate. E foarte interesant, spun eu, cum spune ca in spatiu n-ai nevoie sa dormi asa mult, pentru ca organismul se regenereaza foarte repede. La fel si cand alergi... chiar daca esti obosit, iti revii foarte repede, dupa cateva minute de pauza. Sau despre cat de greu e sa mananci in imponderabilitate, pentru ca mancarea pur si simplu incepe sa "zboare" prin cabina :))


Le raspunde si cititorilor. Unul il intreaba daca in Cosmos ajungi la pace sufleteasca. El spune ca doar cand dormi se intampla treaba asta... Deci cine crede ca in spatiu scapa de probleme, se inseala... abia acolo incep... :)

Deci asta e povestea primului blogger spatial. Ar fi f.f. multe alte chestii de povestit. Pentru cei interesati, ii las sa descopere si singuri povestea lui. Blogul, evident, ca e scris in rusa, dar are si o varianta tradusa. Nici eu nu l-am citit chiar tot, desi as fi f.f. curios. Iubesc povestie spatiale. Asta e cat se poate de reala. Poate fi gasita AICI. Enjoy si, daca-i scrieti, sa-i transmiteti bloggerului si salutarile mele... :)






Vezi si:
- De ce nu prea cred povestea cu apa descoperita pe Luna...
- Spatiul, prima frontiera. Poze NASA superbe din spatiu
.
Twitter
Facebook

2 Pareri. Comenteaza:

Dili spunea...

Moamaaaa, asta e un post mulat direct pe inima mea. Super super super, si faza cu somnul cre n e necesar cred ca ar fi suficienta sa ma determine sa ma mut candva in vreo baza spatiala. Tare rusul!!!

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

nici nu stii ce ma bucur ca te-am nimerit. si pt. mine e un subiect frumos si important... ma gandeam ca e mai mult pentru baieti, asea... dar uite ca mai sunt si surprize...

da, am vazut si eu ca sunt multe smecherii care se intampla in spatiu... e cea mai faina descriere din spatiu, ever... umana si tot ce vrei. sa citesti deci blogul :D

Trimiteți un comentariu