duminică, 27 septembrie 2009

De ce nu o sa ma duc la "Amintiri din Epoca de Aur"...

Sponsori:

Chiar am vrut sa ma duc, dupa ce am vazut un promo haios pe Realitatea, pe site. Despre cum nu-i stie un activist comunist numele corect al importantului oaspete francez Jiscard d'Estaing... Pentru cine n-a retinut inca, "Amintiri din Epoca e Aur" este un nou film despre... evident... EAIM (Epoca de Aur si Impliniri Maretze), prin care am trecut unii... multi... mult prea multi...

Dar, pe bune, am stat si m-am intrebat: cu ce dracu poate sa mai vina nou un film despre comunismul romanesc?? Nu s-a spus tot ce era de spus? Atat pe tonuri umoristice ("A fost sau n-a fost") cat si pe tonuri sumbre ("4 luni, 3 saptamani si 2 zile"...)

Din ce am vorbit cu cei care l-au vazut deja, filmul este o insiruire de episoade, hazlii sau nu, despre cum era pe vremea comunismului... Cui i se adreseaza?? Noua, celor care am apucat sa traim un pic din acele vremuri?? Celor care le-au trait de-a binelea?? Tinerilor care habar n-au ce inseamna program tv, alb negru, de doua ore?? Pai primelor doua categorii nu face decat sa ne aduca aminte despre niste lucruri pe care le putem afla si altfel... (iar Epoca it's in the past demult...) Iar tinerii... pai tinerii nu stiu in primul rand daca se duc la film, apoi oricum n-au cum sa inteleaga. Sau ce? Vrem sa se rada de comunism?? Sa zica "ba, da era chiar cool pe vremea aia!!"

Imi povestea cineva recent urmatoarea treaba. O femeie cu o fata de 15 ani. Zice fata: mami, e adevarat ca pe vremea ta painea se dadea pe cartela? Da. E adevarat ca stateati la cozi pentru mancare?? Da. E adevarat ca nu aveati decat doua ore de program pe zi? Da. Cool, man, zice fata... Cam atat a putut ea intelege dintr-o epoca tenebra si care, sa fim bine intelesi, a facut foarte foarte mult rau tarii si indivizilor.

Mai spun ceva. Cinematografia romaneasca nu are nici forta si nici macar inteligenta mijloacelor de exprimare la care a ajuns cinematografia internationala, ca sa nu zic americana. N-avem scenaristi, n-avem operatori... Nu prea avem actori de film (doar scoli de teatru) care sa exprime toate niste lucruri, trairi si emotii asa cum ar merita subiectul de care vorbim.

Nu ti se pare, intr-un fel, ca toate filmele romanesti seamana intre ele?? Cam aceleasi decoruri minimaliste, dialoguri previzibile, cate o injuratura pe ici pe colo... Drame sau umoruri sablonarde??

Hai ca n-o mai lungesc. Cineva imi povestea despre Inglorious Bastards, ultimul film al lui Tarantino... cum recreeaza si inventeaza intr-un fel istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial, nebunul de Quentin. Ok, iata, a venit cu o viziune noua, chiar daca falsa, dar a adus o poveste care are toate sansele sa te puna pe ganduri... Amintiri din Epoca de Aur ce poate sa-mi aduca?? Legendele urbane ale vremii, cum zic autorii?? Pai ar fi suficienta o stire... Ma face sa rad?? Chiar nu cred ca e de ras... Paine pe cartela?? Nu multumesc...

Pun totusi promo-ul filmului aici... E construit, inteleg, ca sa convinga lumea sa mearga sa-l vada. Foarte bine, sa mearga :) Eu am zis ce-am avut de zis...




Vezi si:
- Oops!! Nicolae Ceausescu a inviat de ziua lui - poze
- Fata de la pagina 1
.
Twitter
Facebook

2 Pareri. Comenteaza:

Dili spunea...

Bai ce faza, nu se poate, fii atent: ieri am incercat nitel sa gasesc vreun torent cu filmul cu pricina dupa ce vazusem trailerul pe siteul omonim, si dupa vreo 10 min de cautari m-a traznit exact ca pe tine... e interesant poate sa vezi filmuletul ca fapt divers, dar n-as da banii sa ma duc sa vad ceva ce am trait. E suuuuper bun de vazut de catre tinereii de azi, da, si poate tonul umoristic ii atrage, eu insa voi astepta sa-l vad doar daca mi se va ivi ocazia.
Sanatate tovarase!

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ dilimache - frumos spus. stii ce de ne-a traznit pe amandoi in acelasi timp?? pentru ca mintile geniale transcend timpul si spatiul si se intalnesc :D

Trimiteți un comentariu