luni, 22 iunie 2009

Diminutivele sunt necesare dar ma enerveaza

Sponsori:

Ma enerveaza foarte tare majoritatea diminutivelor limbii romane. Iar in ultima vreme parca se folosesc tot mai des. "Banuti" este cuvantul care ma scoate cel mai des din sarite. "Sa nu va uitati banutii, restul..." mi-a spus chiar azi o casiera de la Billa. "Doamna eu stiu ca n-au valoare, dar chiar sa insistam pe asta?", am vrut sa-i zic. Dar i-am spus doar ca e bine asa si ca sa-i pastreze ea.

Apoi am mers zilele trecute la o crasma, terasa sau ce era iar pe meniu, diminutivele musteau. Aveau acolo "mititei", "ciorbita de vacuta", "tocanita" evident cu "mamaliguta" si cate si mai cate.

Maica-mea imi facea si ea pana nu demult, saraca, "supita" si "ciorbita".

Ok, uite care e parerea mea. Diminutivele astea indulcesc limba. Sunt un catalizator social foarte bun. Chiar pot sa atenueze din duritatea unui mesaj. Adica una e sa-ti spun ca un caine a latrat la mine si alta e "un catelus" :) Stii ce zic?

Totusi fratioare, ca sa nu zic frate, hai sa nu exageram, ca nu mai suntem chiar copii. Adica cum ar suna o stire in felul urmator: "Un pietonas a trecut straduta printr-un locsor nepermis si a venit o masinuta din sensuletul contrar si l-a bagat in spitalas"... Orisicat, nu?

Toate ca toate, dar nu vreau sa mai aud cuvantul "banuti"...


Vezi si:
- Muzica de azi, un pian dezacordat
- Marketing personal. Totul e cum iti vinzi pielea
.
Twitter
Facebook

6 Pareri. Comenteaza:

Cipri spunea...

Dă bănuţii şi nu mai diminutivez în comentarii =))

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

haha. platesc o suma "frumusica" numai sa nu mai aud "prostioarele" alea :)

Cipri spunea...

Cât de frumuşică? :P

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

cat vrei matalutza :)

Cipri spunea...

Frumuşică şi măricică. Să fac cocoşică de la gentuţe :P

Dili spunea...

.. ma gandeam acum ca "diminutiv" nu are diminutiv... mi-ai amintit ce privire mi-a tras seful odata cand trebuia sa-i comunic unora din nu stiu ce oras ca le stersese serverul din greseala nu stiu ce tabele, si am inceput cu "stiti, aveti o problemuta..." De atunci n-am mai folosit diminutivul asta never ever again. Noroc ca sefu' era tanar si de gasca, iar cei de la capatul firului nu ma puteau atinge :P
Acum dragutelule, astept sa ai si tu un bebe si sa mai vorbim atunci despre rostul diminutivelor in cazul lucrusoarelor maruntele de piticel mititel :D

Trimiteți un comentariu