marți, 23 decembrie 2008

Japonia. Un peste ilumineaza bradul de Craciun

Sponsori:

Te astepti sa-l vezi in farfurie, la felul doi. Dar nu, japonezii au mers mai departe. Au pus un peste sa le lumineze bradul de Craciun. Bine, nu orice peste, ci un tipar (tzipar). Un tipar electric. Tiparul asta, potrivit internetului, este un soi de peste, aproape orb dar capabil sa genereze socuri electrice. Le foloseste atat pentru aparare cat si pentru atac. Traieste mai mult in America de Sud dar iata ca si in acvariile din Japonia.

Intr-unul dintre ele, cel din Kanagawa, muncitorii destepti, ca de-aia-s japonezi, au introdus doua panouri din aluminiu care se comporta ca niste electrozi in bazinul tiparului. Electrozii capteaza impulsurile electrice pe care pestele le genereaza atunci cand se misca si le transmite la bradul de Craciun aflat exact langa acvariu. Care brad, se aprinde si se stinge, in functie de miscarile tiparului. Si nu e putin lucru, daca ne gandim ca tiparul asta genereaza aproximativ 800 de wati de fiecare data cand se misca. Simplu si genial, nu?



Se zice ca tiparii pot constitui o sursa importanta de energie alternativa, dar trebuie cam multe exemplare pentru a da curent ca lumea. Oricum ramane o idee. Mi-ar placea si mie unul, macar sa-mi incarc telefonul mobil cu el sau bateria de la laptop. Dar ma multumesc cu discursurile politicienilor romani, care sunt asa de electrizante ca sunt bune de somnifer in noptile grele.

Aboneaza-te la RSS - full
Adauga Anti-Plicti la Favorite

Vezi si:
- Cele mai originale acvarii de prin lume - poze
- La pescuit cu cormoranul (chinese style)
.
Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu