luni, 29 septembrie 2008

La pescuit cu cormoranul (chinese style)

Sponsori:


China ramane un taram care continua sa suprinda. Are si cei mai multi oameni din lume, dar sunt si foarte “altfel” fata de noi europenii. De la mancare la stil de viata, de la mentalitate la… pescuit, numeroase sunt diferentele.

Multe le stim, dar acum vorbim despre ceva uimitor. Pescuitul cu cormorani. Cormoranul este o pasare acvatica. Spre deosebire de alte surate de-ale ei, penajul nu-i este impermeabil la apa. Asta are si dezavantaje, dar le permite totodata sa inainteze, prin adancuri, la viteze considerabile. Este si principalul lor atu la prinderea pestelui.

Chinezii stiu asta, si asa au ajuns sa foloseasca acest atribut intr-un scop uimitor: la pescuit. Pe scurt, antreneaza pasarile de cand sunt mici si merg apoi cu ele pe lacuri sau rauri. Le pun o ata in jurul gatului pentru a nu inghiti pestele, care le ramane astfel undeva in gatlej. Aduc pasarile inapoi in barca si recupereaza pestii. Simplu, nu?

De mentionat ca, intr-o zi buna, un cormoran poate prinde si pana la 10 kilograme de peste. Si daca ai vreo 6-7 astfel de pasari, calculul e evident. Dar, pentru ca aceasta traditie, veche de peste 1.300 de ani, dispare incet-incet, asteptam cu sufletul la gura, de la chinezi, o metoda similara si pentru prinderea banilor sau a fetelor (respectiv a baietilor, dupa caz :)




Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu