miercuri, 4 august 2010

Sa ne enervam cititorii. De ce tot plecati, bre, afara pe criza??

Sponsori:

Am revenit cu forte proaspete din concediu si cu nervii tari. Asa ca ce mi-am zis? Ia sa mai starnim niste patimi pe Anti-Plicti, ca tot a stagnat un pic treaba in ultimele saptamani cat am fost plecat. Problema se pune in felul urmator: stiu si am aflat de multi romanasi care au fost si anul asta sau vor merge in concediu prin strainatate. Frate, a devenit un sport national plecatul asta pe afara...

Problema n-ar fi neaparat asta. Chiar deloc. Dimpotriva. Insa se plang toti de criza, de scumpiri de preturi, de scaderi de salarii... de mai stiu eu ce... dar dau buluc prin strainatatziuri. Am auzit de cazuri in care se iau tarile la rand, nu se multumesc cu una-doua :) Se duc chiar si de doua ori pe vara pe cate undeva...

Incerc sa inteleg fenomenul. O fi fitza?? Cred ca a devenit un tic. Stii, adica parca nu traiesi daca nu iesi un pic sa respiri aer ceva mai apusean prin Bulgaria sau Grecia... sau occidental de tot prin vreo Olanda, Spanie sau Franta. Daca ne-am numara printre smecherii Europei mai c-as intelege insa suntem fix la capitolul opus... adica printre cei mai rupti in... astea... stii tu...

Tocmai am inchis Facebookul unde un bun prieten pleaca zilele astea in Noua Zeelanda. Asta i-a spart pe toti. Doar ca acolo e iarna... Se va duce la schi?? :) (Sper ca nu citeste Anti-Plicti. Oricum e un baiat extraordinar :)

Io stiu ca-n vremuri de criza mai strangi cureaua. O lasi un pic mai usor cu spartul banilor. O arzi mai loco, cum ar veni... Nu si romanasul nostru. El a invatat una si buna. Afara, afara si iar afara. Sa manance ca spartul la bufetul suedez si sa faca schi nautic cu avionul :)

Sigur ca multi vor spune ca e la fel de ieftin ca pretz. Poate chiar mai ieftin ca la noi. Dar chiar si foarte ieftin, un cuplu sparge cel putin 20-30 de milioane pe-o aventura de-asta, nu? La fel de multi vor spune ca e mult mai frumos la ei decat la noi... De acord.

Eu vreau sa-ti spun altceva. Am ajuns anul asta (si) la Ocna Sibiului. Unde am mai fost acum cativa ani. Statiunea e in renovari drastice. Lacurile sunt majoritatea (inca) vai de capul lor. M-am simtit insa extraordinar sa ma balacesc, precum cashalotul, in apa sarata care te tine la suprafata.

Am vazut Vestul, la viata mea. Nu foarte mult din el dar suficient. Insa sunt convins ca majoritatea locatiilor de acolo sunt variatiuni pe aceeasi tema. Cladirile vechi sunt vechi peste tot... La fel, marea e uda peste tot. Sigur c-o vrei curata si pe ea si pe plaja din fata ei... Nimic de comentat aici.

Mi-e teama insa ca nu cumva, majoritatea celor care merg afara s-o faca si pentru a avea ce povesti cand se reintorc din concediu. Ca te-ntreaba colegul de birou - Georgele, unde-ai fost bre in concediu? Si tu ce-i spui? La strand in Crangasi?? Nu. Tre' sa-i spui ceva sa-i mute falcile - gen Albena, Ibiza sau Coasta de Azur. Vor ramane muti si el si nevasta-sa cand ii va povesti. Asa ca, da, s-ar putea sa merite pana la urma :)

Eu, dupa ce am vazut Tunisia, vreau sa mai merg doar in doua locuri: in Egipt si in Asia. Nu in Turcia, nici in Grecia si cu atat mai putin in Bulgaria. Si nu de fitza, ci pentru istoria primei tari si exotismului celui de-al doilea continent. Lucrez la asta...

Disclaimer: Acest post nu ii vizeaza in niciun fel de prietenii personali care citesc Anti-Plicti si care au mai iesit si ei vara asta. Sunt oameni de bun simtz care sunt convins ca au mers in strainatate din motive intemeiate. Si, atentie, ieseala lor vine ca o urmare fireasca a vietii din timpul anului.

E vorba de grosul romanilor care umplu plajele din Bulgaria, strandurile din Ungaria sau bazarurile din Turcia. Acelasi gen de romani care isi umfla matzisoarele cu mici si bere, pe o manelutza, duminica, la un gratar pe marginea garlei. Care vor plaje curate dar care scuipa seminte pe unde apuca sau nu aduna peturile de bere dupa ei...

Vezi si:
- Romania. Poze din tara mea
- De ce suntem natia care suntem - 15 motive
.
Twitter
Facebook

10 Pareri. Comenteaza:

Raluk spunea...

Stiu ca ai spus ca acest post nu imi este adresat, dar iti dau exemplul meu. Eu aveam concediul progamat inca de vara trecuta. Aveam rezervari facute inca de prin primavara asta. Si surprinzator nu am cheltuit mai mult decat daca as fi bantuit tara in lung si in lat asa cum, tu stii, ca am mai facut-o.
Apoi, nu e cazul meu, dar am prieteni care au plecat in Turcia cu 250 de euro plus transportul inca vreo 300 cu vreo 500 de euro de cuplu. Ei spune-mi unde in Romania stai cazare, masa si transport cu 500 de euro si nu te enervezi ca ti-ai luat teapa cu mancarea, nu te enrrvezi ca nu e curat in camera, nu te enervezi ca e murdara apa, nu te enervezi ca iti rupi masina pe drum pana acolo si toate celelalte potentiale motive de nervi pe care le intalnesti cu siguranta in Romania?
Nu le iau apararea celor care ies din tara pentru ca eu am alta problema: cine sunt cei care isi permit ca week-end de week-end sa plece la munte sau la mare. Adica ok concediul e unul pe an si faci sacrificii, da in fiecare week-end de unde scoti bani? Bine nu mai spun de cei care sunt toata ziua in hipermarketuri de si seara la 22 e plin? Ciprian criza cred ca se simte doar la unii...

geta spunea...

de ce am facut concediul in Bulgaria?Pentru ca nu am bani de Mamaia!Anul trecut am fost la marea noastra,in Romania,si am cheltuit 3500 lei-eu,sotul si copilul(am stat in gazda si am gatit eu!)Anul asta am luat bilet in Bulgaria-all inclusiv(SI CHIAR AM FOST MULTUMITA!)si am cheltuit 3000 lei-cu tot cu motorina pe masina si cumparaturile de acolo...biletul a fost fix 460 euro!Nu am fost incantati de mare,nu e amenajata-cel putin unde am fost eu-,dar serviciile si-au meritat toti banii...unde puteam eu sa merg pe litoralul romanesc la all inclusiv cu asa bani putini?Am fost incantata de all inclusiv in primul rand ca nu mi-a stat inima in gat sa nu pateasca ceva copilul de la mancare,si in al doilea rand,m-am odihnit si eu cu adevarat...De asta am fost eu in Bulgaria...La anul tot acolo o sa merg...

Mihnea Balici spunea...

ok, dar totusi Grecia merita deoarece eu, ca om interesat de mitologiile si istoria tuturor popoarelor, as da orice sa vad Acropole, sa vad plaiul unde odata stateau vechii greci, povestind despre zei, eroi legendari... in plus, si bucataria greceasca ma atrage :) eu nu merg undeva doar pentru a ma distra, si pentru a vedea ceva nou, sa-mi imbogatesc cunostintele. si, sincer, Turcia e vizitata doar din cauza plajelor si a marii. Bulgaria n-are nimic special. eu chiar as vrea sa vad Egiptul :d sa ma iei si pe mn daca te duci acolo :))

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ raluk - total de acord. am vrut sa comentez la tine pe blog la ce frumos a fost pe unde ai fost. poza cu deea si balcik-ul e dementiala :)) eu incercam sa evidentiez fenomenul de mers in strainatate ca fitza, ca sport. asta in urma unei discutii la care am fost martor si care m-a enervat. cineva care nu stia sa scrie si avea ghiul era specialist in grecia... ma rog :)

@ geta - am auzit ca e frumos. toata lumea spune ca nu se compara cu ce e la noi, inclusiv la pretz, evident. mi se rupe sufletul, sa fiu sincer. imi pare f.f. rau ca nu suntem in stare. pe de alta parte, cred ca hotelierii nostri chiar isi merita soarta pentru ca n-au fost in stare sa faca mai mult.

@ mihnea - sigur ca e bine si de dorit sa cauti ceva in plus, daca tot faci efortul financiar si fizic sa mergi (undeva, oriunde, in alta tara). in egipt o sa te iau sau iti aduc ceva frumos de-acolo :)

geta spunea...

si pe mine ma doare sufletul!mi-ar fi mai bine pe litoralul romanesc,avand in vedere cati km fac pana in Bulgaria(sunt din Suceava)...mi-e greu cu copil de 6 ani,ma doare sufletul ca nu se intampla nimic bun pe litoralul nostru...Am vazut si eu in Bulgaria "persoane cu ghiul",care nu erau multumiti de nimic...dar intreaba-i cand se intorc..."am fost la 5 stele...cine e ca mine"...erau destui romani de acest gen...
drept razbunare ca nu am fost pe litoralul romanesc,la sfarsitul lunii merg in Maramures,unde sunt preturi acceptabile...

VictorCh spunea...

IARASI am scris prea mult, si nu-mi accepta comentariul "dintr-una"! Va rog sa considerati comentariile urmatoare ca reprezentand o unitate (dealtfel si numerotarea decurge "in continuare"):

Iarta-ma, Cippy, dar eu consider ca de data asta ai fost anti-partinitor!

1. "...stiu si am aflat de multi romanasi care au fost si anul asta sau vor merge in concediu prin strainatate."
Daca la un moment dat un concurs de imprejurari mi-ar permite sa fac o excursie sau un concediu in strainatate, fara nici o ezitare as profita de imprejurarea respectiva (in dauna unui eventual concediu in Romania), nefiind sigur daca alta data mi s-ar mai ivi ocazia (si afirmatia ar fi valabila si la a "ena" iesire!) (Pe-aici mai pe-aproape, pe la noi, parca e mai mare probabilitatea sa mai pot merge, chiar daca "din bucati", pt perioade mai scurte. Si-apoi - de criza noastra m-am saturat - as fi curios sa mai constat si criza altora! Asta ca sa nu mai mentionez faptul ca lipsa de clienti (pierderea clientelei) - care-i "arde" la "buzunar" - este singurul argument capabil sa schimbe mentalitatea administratorilor turismului romanesc.)
2. "...se plang toti de criza, de scumpiri..."
NU TOTI! Majoritatea se plang perfect justificat si motivat, dintre ceilalti poate ca unii se plang "in virtutea inertiei", ca sa ramana "in rand cu lumea" - dar in Romania contemporana in ultimii 20 ani au saracit doar 90% din populatie, ceilalti 10% beneficiaza IN PLUS (in mod inegal) de diferenta in minus de la cei 90%!
Unii dintre cei instariti nici nu au fost afectati (negativ) de criza, si "o duc" la fel de bine ca inainte de criza (sau poate SI MAI bine), dar altii au fost intr-adevar afectati - insa trebuie bine precizate imprejurarile si nivelul! (Presupun ca daca intr-un an in loc sa castigi 2 mil euro mai castigi doar 1,2 mil se cheama ca ai fost afectat negativ si ai motive sa te plangi, NU-U?!? - da' asta nu-ti afecteaza posibilitatile de petrecere a concediului in strainatate de mai multe ori pe an!) (Sumele au fost alese arbitrar, afirmatia este valabila si daca ele sunt cu un ordin de marime mai mic sau cu un ordin - sau mai multe - mai mare; si TOT adevarata este afirmatia daca veniturile ti-au scazut cu doua ordine de marime (de o suta de ori) pana la "doar" cateva milioane anual - si nu ma gandesc la "lei vechi"!)
3. "Se duc chiar si de doua ori pe vara pe cate undeva..."
"De doua ori" nu-i unitate de masura! Poti sa te duci de doua ori cate o saptamana (sau de mai multe ori cate cateva - putine - zile) si sa te coste mai putin (in aceleasi conditii) decat daca stai o singura data doua luni.
Si-apoi - chiar si pentru cei "inlesniti", dar nu foarte instariti, durata totala a sejurului/rilor pe care isi pot permite sa le petreaca in strainatate in unitatea de timp (fie un an) depinde de nivelul pretentiilor: o saptamana "all inclusive" la "cinci stele" costa mai mult decat o luna pe la pensiuni sau decat doua-trei luni cu cortul sau cu rulota (cu wohn-mobil-ul).
4. "...suntem fix la capitolul opus... adica printre cei mai rupti in... astea... stii tu..."
NU TOTI! Elita economica de la noi face fata onorabil cand e comparata cu elita economica similara (de acelasi nivel) de "dincolo"! (Doar ca reprezinta o mult mai mica parte din populatie.)
Doar noi, "amarastenii", facem nota discordanta (atat ca procentaj din totalul populatiei cat si ca "nivel de saracie".)

VictorCh spunea...

5. "...un bun prieten pleaca zilele astea in Noua Zeelanda."
Cu exceptia suplimentului de oboseala si a problemelor lingvistice (acolo se vorbeste o ALTFEL de engleza), precum si a costului transportului propriu-zis, crezi ca-l va costa mai mult decat o plecare similara (sejur de aceeasi durata si in aceleasi conditii) in Austria sau in Elvetia? In schimb, impresiile cu care se va intoarce vor fi o raritate pe-aici! (Si-apoi - suplimentul de cost este CAT de mare? CE procent din bugetul concediului este "irosit" cu deplasarea pana la o destinatie atat de indepartata?)
6. "Io stiu ca-n vremuri de criza mai strangi cureaua. O lasi un pic mai usor cu spartul banilor."
CORECT! Dar LA CE nivel? (Pana si bogatasii isi reduc cheltuielile: nu mai schimba intr-un an mai mult de doua-trei masini "de fite" si nu-si mai cumpara decat o singura vila de vacanta, si sunt nevoiti pana sa si opteze daca in anul respectiv sa-si cumpere insulita aia sau iahtul ala de v'o suta doua'j'de metri, nu le mai procura pe amandoua in acelasi an, asa cum fusese planuit!)
7. "...e la fel de ieftin ca pretz. Poate chiar mai ieftin ca la noi. Dar chiar si foarte ieftin, un cuplu sparge cel putin 20-30 de milioane..."
Daca-i mai ieftin decat la noi - ce importanta are? Dumneata pusesesi in cumpana vacanta la noi fata de cea in strainatate, NU daca sa-si faca concediul sau nu!
8. "...e mult mai frumos la ei decat la noi..."
Numarul relativ mare de turisti straini care TOTUSI aleg sa vina aici in vacanta te contrazice! Acolo nu e MAI frumos, ci ALTFEL frumos! (UNDE te duci sa vezi o delta mai delta decat Delta noastra, sau plaje mai late si cu nisip mai fin decat pe litoralul nostru, sau manastirile Bucovinei, etc?)
9. "M-am simtit insa extraordinar sa ma balacesc, precum cashalotul, in apa sarata care te tine la suprafata."
a). CE legatura are asta cu disputa concediu "domestic" vs concediu in strainatate?
b). Senzatie similara poti incerca la noi la Techirghiol sau la Amara (sau in alte locuri), sau in Orientul Apropiat la Marea Moarta.
10. "...sunt convins ca majoritatea locatiilor de acolo sunt variatiuni pe aceeasi tema."
a). Numai "de acolo"? De aici - nu? (Doar ca acolo sunt totusi ALTE variatiuni decat aici; si in plus - pe langa ca sunt conditii mai civilizate - E MAI IEFTIN!)
b). In aceeasi ordine de idei - nu sunt si toate mancarurile "variatiuni pe aceeasi tema"? Atunci DE CE suntem "curiosi" de mancaruri variate - si pe cat posibil mancaruri noi?
11. "Mi-e teama insa ca nu cumva, majoritatea celor care merg afara s-o faca si pentru a avea ce povesti cand se reintorc din concediu."
Chiar daca e adevarat - CE-i rau in asta? Motivele/scopurile pt care facem (sau NU facem) ceva sunt cat se poate de personale, si niciunul dintre noi nu are a da socoteala nimanui pt ele - atata timp cat nu impieteaza asupra vietii celor din jur. (Pana si in justitie se judeca CE ai facut, nu DE CE sau PT CE ai facut-o - decat in cazuri exceptionale!)
Noi toti ORICUM povestim pe unde-am fost si ce-am facut - CE importanta are daca unii isi fac din asta scopul voiajului, daca PE EI - ASTA ii multumeste? Dauneaza cuiva (altcuiva decat lor isisi)?
12. "...vreau sa mai merg doar in doua locuri: in Egipt si in Asia."
Chiar daca iti este oferita ocazia, CHIAR nu esti curios de Australia/Noua Zeelanda, sau de Oceania, sau de Americi (de Amazon)? Sau de un safari in Africa? Sau din Europa - de Franta, de Germania, de Marea Britanie? De Austria, de Elvetia, de Olanda florilor si branzeturilor? De Spania maura? De Scandinavia vikinga? Sau - la urma urmelor - de Sfanta Sofia si de palatul Top-Kapi de la Bosforul turcesc?
13. "...grosul romanilor care umplu plajele din Bulgaria, strandurile din Ungaria..."
Pai CE-ai vrea, sa nu mai faca romanii plaja vara? Sau sa nu prefere un loc mai curat si mai ieftin unuia... mai putin curat si mai scump?

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ victor - am citit cu atentie ce-ai scris. da, la unele chestii sa zicem ca ai dreptate. analizand problema atat de in detaliu, te suspectez insa ca faci o mica eroare de perceptie - nu vezi padurea de copaci. te-ai concentrat pe detalii si ai ratat esentialul. ansamblul ideii... :)

VictorCh spunea...

Nu mai tin minte PE UNDE anume citisem mai de mult o foarte frumoasa formulare sintetica: "diavolul se ascunde in detalii".
Sa nu uitam ca cele doua metode necesare pt studierea cat mai completa a unei probleme sunt analiza si sinteza - una pt a verifica fiecare detaliu in parte (separat), si cealalta pt a vedea CUM si CAT DE BINE (si de corect) se imbina detaliile intre ele pt a crea imaginea de ansamblu. De multe ori imaginea de ansamblu ("privita din avion") e clara, dar cand privesti mai indeaproape constati ca detaliile nu mai sunt deloc limpezi - si din acest pdv, in contextul problematicii ridicate si analizate de catre dumneata in acest articol - noi CU DETALIILE avem de-a face, cu cate unul pe rand. Da, imaginea de ansamblu iti da dreptate, dar uite ca detaliile (cele carora trebuie noi sa le facem fata) te contrazic.
Da, e frumoasa - in principiu - ideea de a-ti cunoaste intai in amanuntime tara ta si abia apoi sa umbli "dupa cai verzi pe pereti" prin cele strainataturi, dar cand te gandesti ca vine vacanta si incepi sa te pregatesti sa intocmesti in amanuntime planurile de petrecere a timpului, si in consecinta sa te interesezi de detaliile practice, afli ca in cutare loc ar fi frumos de mers DAR... - si aici acele "puncte de suspensie" urmeaza a fi inlocuite - in functie de destinatia avuta in considerare si de momentul ales - cu unul sau mai multe obstacole principale pt a merge acolo: ca e scump (cu sensul ca nu gasesti oferta "pt toate buzunarele", ci ca variantele ieftine de acolo sunt la preturi comparabile cu variantele medii sau chiar scumpe din alte locuri) si/sau ca sunt conditiile de cazare execrabile - si serviciile asijderea; ca sunt prea putine locuri si risti "sa ramai pe dinafara"; ca e prea mare inghesuiala si isi pierde vacanta tot caracterul ei odihnitor si relaxant; in acelasi spirit - ca bubuie muzicile pana la ore imposibile din zi si din noapte; ca drumul de acces aste practic inutilizabil; ca ar fi bine si frumos daca n-ar fi atat de poluat - si nu ia nimeni nici o masura de indreptare (sau ca eforturile facute sunt ineficiente); ca variante placute de petrecere a timpului nu ai decat pt vreme buna, si ca daca ai ghinionul sa fie vreme urata nu ai altceva de ales decat sa stai in casa; etc.
Si uite-asa se face ca atunci cand incepi sa analizezi detaliile practice referitoare la locurile din tara unde sa vacantuiesti ajungi tot la bulgari, la unguri, la greci sau la turci (mai ieftinior), sau - daca TOT dai bani relativ multi - prin Franta, Spania, Italia, Tunisia, Egipt sau Insulele Capului Verde!

Raluk spunea...

Eu sincer nu am ajuns inca in Grecia, dar imi doresc ca prima vizita in acea tara sa fie in capitala. Asa cunt eu: mai putin cu plaja si mai mult cu vizitatul de pietre. Ideea e "domnul" care merge in Grecia stie cum se cheama capitala??? Sunt rea...stiu

Trimiteți un comentariu