luni, 16 august 2010

De ce e foarte bun litoralul romanesc?

Sponsori:

Am mai multe idei in cap si pornesc de la mai multe treburi cu postul asta. Sa vedem cum le punem in ordine. Mai intai inteleg ca in week-endul care tocmai s-a incheiat s-a stabilit un nou record de turisti pentru sesonul asta. Oficial au fost peste 192.000 cazati. Neoficial au fost si mai multi. Nu-mi dau seama cat de multi sunt. Daca e s-o luam macro inseamna doar 1 la suta din populatia Romaniei. Daca e s-o luam in micro - ajungem la concluzia ca e record si ca-s multi si de-astea...

N-o sa ma mai iau de cei care merg in strainatate, ca data trecuta, ci o sa spun altceva. L-am vazut aseara pe Mircea Badea care s-a intors el din concediu, a vazut el frumuseti pe unde a fost si acum are noi motive sa-njure tarisoara noastra. Ca vai ce istorie au aia si ca vai ne varza suntem noi.

In principiu e adevarat iar Mircea e un simpatic. Nici eu nu sunt un nationalist din ala feroce care-si sustine neamul cu pretul vietii... Nu. Dar hai s-o luam un pic pe calea logicii. Noi ca popor, ca natie, am fost plasati geografic intr-o zona cam nasoala. La intersectia (ca sa nu zic confluenta) marilor continente, trasee, popoare si civilizatii. Adica toti treceau pe-aici si toti ne-au vrut.

Cand sa facem si noi o istorie, o civilizatie, o cultura mai veneau unii si voiau ceva de la noi. Asa a fost de pe vremea lui Decebal. Ne-au vrut ba romanii, ba turcii, ba austro-ungarii, ba rusii... Si nu numai ca ne-au vrut dar ne-au si chinuit, terorizat si chiar au omorat multi din noi in proces. Sigur ca si noi ne-am aparat cum am putut...

Totusi pe care nu ne-a omorat ne-a violat si uite asa se face ca suntem un popor fara o identitate teoretica si genetica foarte clara, ci mai degraba un mix al tuturor astora, nu?

Pai pe cand englezii, francezii sau spaniolii colonizau teritorii noi ne chinuiam sa supravietuim p-acilisha... Am mai respirat si noi un pic pe la inceputul secolului trecut (perioada ante si interbelica) pentru ca sa vina apoi comunistii sa ne tina in intuneric 50 de ani.

Deci astia suntem noi. Viata nu e dreapta, evident. Niciodata n-a fost asa... Asa ca suntem astia care suntem, avem viata pe care o avem... sa zicem merci ca n-am disparut. De-aia eu as indrazni sa spun ca tara noastra este asa cum suntem si noi.

Sigur ca noi am vrea autostrazile din Germania, statiunile din Spania si marea din Grecia. Si eu as vrea, jur. Avem insa ce avem, adica am facut cat am putut. Ca mai sunt cativa destepti care apar pe la televizor, scriu ziare, carti sau pe bloguri... si care stiu ei pe unde face pishu gaina... ok. Marea masa de romani insa e alta. E aia care se uita la telenovele sau la Taraf TV, care il ridica pe Dan Diaconescu la 12/13 la suta in sondaje, care l-a votat pe Base' sau care mananca shaorma pe strada. Nu poti ignora aceasta realitate. Astia-s mai multi...

Iar pentru astia e bun si litoralul romanesc si iata ca bat record dupa record. Foarte bine, ma bucur. Pentru toti ar trebui sa fie bun litoralul, caci astia suntem... Nu ne-am nascut niciunii in sanul lui Adam... (sau era Avram?:) Daca n-am fi stiut de minunatiile Occidentului, am fi mers si mai multi la Mamaia sau chiar la Eforie si am fi zis ca e raiul pe pamant.

Imi amintesc acum de un profesor care-mi spunea prin facultatile de le-am mai facut si eu, ca un bastinas dintr-un trib din Africa n-are nevoie de GPS, Coca-Cola sau televizor. El se descurca asa cum e... cu ce are...

Ok, sa nu ramanem prosti... e bine sa vizitam strainatatea. E chiar foarte bine. Nu sunt un retrograd... Insa hai sa nu uitam cine suntem si noi, care ne e nivelul si in consecinta sa ne adaptam pretentiile. E atat de simplu... De-aia spun ca avem litoralul pe care-l meritam (si care e la fel ca noi), autostrazile la fel si toate cele. Ca am vrea sa dam busola din mana pe GPS-ul de pe gard, asta e o alta problema... Cand le vom merita, le vom avea... Parerea mea... (rima e involuntara)


Vezi si:
- Sa ne enervam cititorii. De ce tot plecati, bre, afara pe criza?
- Cum e in interiorul valurilor - poze
.
Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu