joi, 26 august 2010

Criminali si portretele lor robot - poze

Sponsori:

Mereu mi s-a parut o slujba imposibila. Adica asculti martorul care poate e vag ori n-a vazut bine iar tu trebuie sa faci portretul robot al criminalului. Vorbim de meseria de desenator de portrete robot pentru politie. Sigur ca, de multe ori, raufacatorii au fost prinsi in baza desenelor astora deci au gradul lor de eficienta. Avem aici o colectie de astfel de portrete robot dar puse fata in fata cu persoana care trebuie prinsa (dupa ce a fost prinsa, normal). Uita-te si vezi cat de bine sunt facute. Unele sectii de politie clar ca au nevoie de desenatori mai buni. Pe de alta parte, cand ma gandesc ca, pe strada sau in parc, un desenator iti ia cateva sute de mii pe o caricatura, macar astia ti-o fac gratis, lol.














Vezi si:
- Criminali. Fetze de criminali periculosi - poze
- Profilul criminal al fiecarei zodii
.
Twitter
Facebook

4 Pareri. Comenteaza:

Mihnea Balici spunea...

seamana perfect :)) cred ca i-au gasit in trei secunde

VictorCh spunea...

Depinde cat de buna a fost descrierea martorului ocular.
EU n-as fi in stare sa descriu o persoana nici macar avand-o in fata (si NICI memoria figurilor n-o am - de multe ori nu recunosc "originalul" viu, ce sa mai fiu in stare sa-l si descriu).

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ mihnea - dap, multi chiar aduc si aici cred ca e exclusiv mana desenatorului. cum spune victor, jos, si eu as avea probleme in a descrie un criminal...

@ victor - da, ii spuneam si lui mihnea sus ca si eu as avea probleme in a descrie pe cineva. si cand te mai gandesti ca de multe ori apuci sa vezi criminalul doar o fractiune de secunda sau in umbra sau dintr-o parte... deci da, e o treaba complicata.

VictorCh spunea...

Eu sunt de formatie tehnica prin preferinta si inclinatie nativa. Inca de la primele ore (informative) de desen tehnic (la liceu de cultura generala), de indata ce am aflat conventiile folosite n-am avut absolut nici o dificultate in a vizualiza corect in spatiu un obiect caruia ii vedeam desenul (fie in epura, fie in vedere, fie in sectiune), si invers - vazand un obiect imi era usor sa-l reprezint corect in desen.
Prin contrast, am capacitate... "moderata" (submediocra) de a analiza, intelege (pe deplin, in profunzime) si aprecia un desen "artistic" (cu sau fara ghilimele), cat despre a produce un asemenea desen... sa spunem doar ca la desenarea unei bufnite ma limitez la prima etapa (!) :D
In opinia mea, capacitatea de a descrie corect (desenabil) o fiinta (persoana sau alta fiinta) trebuie sa fii in stare ca - macar aproximativ - sa desenezi tu insuti modelul. Eu nu sunt in stare sa descriu deosebirea intre un desen cu detalii eronate si modelul dupa care a fost facut decat analizand comparativ detaliu cu detaliu. Imi dau seama ca este ceva gresit, dar trebuie sa fac acea analiza pt a putea spune (spre exemplu) ca nasul trebuie sa fie mai coroiat si mai subtire, sprancenele mai arcuite, mai apropiate de ochi si nu asa de stufoase, urechile mai mici, dar mai clapauge, linia parului mai arcuita, pometii mai evidenti si barbia mai putin pregnanta. Fara o asemenea analiza mi-ar fi greu pana si sa apreciez daca forma generala a figurii este oarecum simetrica vertical si orizontal sau daca este de tip oval alungit sau rotund sau triunghiular sau de alta forma.
Intrucat obisnuiesc (instinctiv si accentuat prin deprindere) ca atunci cand vorbesc cu cineva sa ii urmaresc doar privirea, nu ochii si nu alte trasaturi fizice, uneori (in lipsa vreunei imprejurari care sa-mi atraga atentia anume asupra uneia sau alteia dintre trasaturi) dupa ce am vorbit indelung si repetat cu cineva nu sunt in stare (oricat de incredibil ar parea) nici macar sa precizez ce culoare au ochii respectivei persoane, sau daca este pieptanata lins sau usor ondulat, "peste cap" sau "cu carare", sau ce culoare de imbracaminte purta, etc.
CE sa descriu, atunci? Privirea? Si CUM s-o reproduca? Eu cred ca nu reusesti asa ceva decat daca esti un geniu...

Trimiteți un comentariu