luni, 12 iulie 2010

Finala Campionatului Mondial sau de ce sunt fotbalistii VARZA

Sponsori:

M-am numarat printre cei 3,3 milioane de romani care s-au uitat in medie aseara la finala Campionatului Mondial de fotbal. Am urmarit insa printre picaturi, mai mult pe final. Am preferat sa fac altele decat sa vad ce? Doua echipe care s-au inchis una pe alta, fara viziune, fara sclipire deci plictisitoare. Ce-as mai fi putut sa vad? 14 cartonase galbele, record absolut pentru o finala, un cartonas rosu si o lovitura de kung fu, cu crampoanele in pieptul adversarului?

(Uite aici o recapitulare haioasa a meciului. Click sa maresti poza dupa ce ajungi acolo). Altceva vreau insa sa spun. Mi-au povestit colegii ca una din marile ocazii ale lui Robben a fost cand s-a gasit singur cu portarul. Evident ca a ratat (vezi video aici) ca a tras in Cassillas. Apoi am vazut pe o alta reluare un jucator spaniol cum iarasi a tras in portar.

O prima concluzie: verisoare, tu esti fotbalist care castiga multe multe milioane de euro pe an. Pai numai atat esti in stare?? Sa tragi in portar cand esti in fata lui si-n spate are o poarta de 7 metri??? Pai ce training ai tu daca valorezi atatea milioane si sugi la a baga o minge intr-o poarta mare si dintr-o pozitie de 1 la 1??

O alta concluzie: vere, tu esti o echipa care a ajuns in finala CM. Fie ca te numesti Spania sau Olanda. Deci in primele doua din lume. Pai daca ai ajuns la nivelul asta nu ar trebui sa fii mai inventiva?? Sa-ti ametzesti adversarul cu pase, sa dai mingi la deschidere, la intalnire... sa... mama dracului... sa dovedesti ca esti cu adevarat in primele doua din lume.

Tot ce-au putut sa faca, din ce am vazut, a fost sa fie precaute sa se apere bine si, dac-o fi noroc, sa fructifice una din putinele ocazii. La banii care se invart in fotbalul mondial chiar am pretentii mai mari. Nu sunt un microbist. Nu mai sunt. Dupa ce s-a terminat cu generatia noastra de aur, cu Hagi si cu Maradona, mi s-a rupt filmul. Asta nu inseamna ca-s chiar prost :) Asa ca eu nu as fi dat 14 galbene aseara, ci 22 de rosii :)

De acord, fotbalul a evoluat. Se joaca mult mai in fortza si in viteza decat acum 5-6 ani sa zicem. Mai tacticizat (Ce tactica?? Sa pui autobuzul in poarta?) Jucatorii sunt mai atletici, mai bine pregatiti. Dar... mai prosti. Da, asta cred, ca sunt mai prosti. Intra intr-un angrenaj in care conteaza mai mult echipa decat individualitatile si se tampesc. Executa mecanic schemele de joc (care scheme???) si cu asta basta.

Uneori chiar ii inteleg pe americani care spun ca sportul asta al nostru e cam... stupid. Alearga 90 de minute dupa o besica si abia daca inscriu odata... Asa ca aici sunt de acord - si eu am pretentii mai mari, la banii care se invart in fotbal...

Apropos, de inventivitatea si sclipirea care lipsesc astazi. Mai tii minte cum ne-a dat Brolin gol in meciul din sferturi in SUA '94 cu Suedia?? Dintr-o schema simpla, inventiva si plina de frumusete. Ia uite jos, ca si acum ma umplu de draci...



Deci despre asta e vorba... Ba antrenorule care esti tu antrenor si care castigi si tu milioane de euro pe an (8 castiga Fabio Capello al Angliei)... De-aia esti platit gras prietene, sa fii (si) creativ. Sa iesi pe interval cu scheme, pase inteligente... treburi. Nu sa pui autobuzul in poarta si sa te rogi de un moment de geniu al vreunui varf...

In sfarsit. N-o mai lungesc. A castigat Spania cu un gol care nu stiu de unde a aparut. Ba stiu, dintr-o eroare de arbitru, ca nu le-a dat olandezilor un corner clar. Deci daca ma intrebi pe mine, niciuna din cele doua echipe nu merita sa castige. Spectacolul nu a fost pe teren. A fost in afara lui.

Uite-l de exemplu pe Jimmy Jump, celebrul saltimbanc iberic incercand sa puna o caciulitza spaniola pe cupa mondiala :) (vezi video aici)

A, de fapt fii atent de ce merita totusi Spania sa castige Cupa Mondiala. Pentru ca doar asa Iker Casillias, portarul castigatoarei, putea fi intervievat, dupa meci, de... cine crezi? Fix de iubita lui. Pe care a ascultat-o un pic... i-a raspuns frumos... pana n-a mai rezistat. Enjoy :)



Vezi si:
- Bietul Maradona... :)
- Inger sau demon? Faza incredibila la Campionatul Mondial
.
Twitter
Facebook