duminică, 27 iunie 2010

Cat de repede li se urca oamenilor la cap... (vorbe)

Sponsori:

Tuturor ne place sa fim laudati. Mie unuia imi place. Mai mult, sunt omul care sunt pentru ca am fost laudat si apreciat in viata asta. Mamelor, tatilor, prietenilor, fratilor si surorilor, laudati-va copiii, amicii, apropiatii pentru ca asta le va da incredere in ei si-i va ajuta sa ajunga oameni!

Ok, nu exista niciun dubiu in legatura cu afirmatia de mai sus. Experienta de viata mi-a aratat ca asa stau lucrurile. Problema mea din postul de fata este insa alta. Este acolo unde nu multi dintre noi stim sa apreciem la adevarata valoare cuvantul bun pe care il primim. Celor mai multi dintre noi ni se urca la cap deja de la a 4-a, a 5-a lauda.

Ajungem sa credem ca suntem buricul pamantului. Ca suntem valorosi din moment ce suntem laudati, nu? Ni se urca la cap si, de cele mai multe ori, ajunge sa ni se darame in timp chiar si cele mai solide constructii.

Uite, cel mai rapid exemplu care-mi vine in tartacutza este al lui Mutu. Era pe val, avea Anglia la picioare, castiga munti de bani. De-aia cand a fost depistat pozitiv s-a apucat sa se lupte cu toata lumea si mai ales cu Mourinho. Tin minte ca i-a spus lui Jovanni Becali - "lasa-ma bre in pace, io am treaba, sunt in razboi cu Mourinho".

Faza e ca vei fi fiind tu smecher, insa mereu se gaseste unu' mai smecher ca tine. Care, calcat pe coada sau nu, iti va arata cu placere cam unde iti este de fapt locul.

De mult am vrut sa scriu postul asta. Nu am nicio problema prezenta la acest capitol. Am avut insa in trecut apropiati sensibili negativ la capitolul laude. Mie imi place sa laud oamenii. Am radarele suficient de ascutite si bine reglate incat sa-mi dau seama chiar si de calitati ascunse ale oamenilor. Si imi place sa spun/laud indiferent de riscuri.

Uneori ii avertizez sa aiba grija sa nu li se urce la cap, alteori avertismentele mele sunt inutile. Asa o fi natura umana. Iar cand o lauda de-asta vine pe un teren virgin, adica unde omul nu e obisnuit sa o primeasca, poate face ravagii. Atat in sens pozitiv (in care poti avea omul ala la picioarele tale) cat si negativ (adica sa-l pierzi si sa se piarda el insusi ca om)... C'est la vie :)

Vezi si:
- In viata am castigat doar facand compromisuri
- Sefa mea m-a invatat cum e cu femeile :)
.
Twitter
Facebook

3 Pareri. Comenteaza:

Elvis spunea...

În 1 Corinteni 13, apostolul Pavel spune că Dumnezeu (dragostea) nu se umflă de mândrie şi nu se laudă ! Biblia dă foarte multe versete, sfaturi, îndemnuri împotriva mândriei ! Din punctul acesta de vedere, Biblia nu greşeşte ! Cine este mândru îi vede pe ceilalţi doar raportându-se la sine. De aceea Biblia insistă pe smerenie, modestie şi umilinţă din două motive : 1. Să ne vedem darurile şi talentele ca un dar şi nu ca ceva al nostru
2.Să învăţăm să îi privim pe ceilalţi prin ochii lor ! Mândria este un sentiment atât de nociv încât Isus şi evreii l-au văzut ca principal motiv al căderii îngerilor Satanei şi a Satanei! Când suntem lăudaţi să nu uităm că orice avem bun este de la Dumnezeu şi ce e rău e alegerea noastră ! Şi " diavolul " are recompensele sale pentru ce oferă oamenilor mândri ! Isus spune că ego-ul ne-a fost dat să-l slujim pe Dumnezeu , ajutându-ne semenii după puterile, inteligenţa şi darurile date nouă de Creator ! Mulţi ascultăm de Împotrivitorul lui, făcând din ego-ul nostru un idol ! Ne ia minţile diavolul şi le înlocuieşte cu satisfacţii personale ! Fericit va fi cel care reuşeşte să nu lase acest sentiment să-l domine ! Poţi fi mândru că eşti folosit de Dumnezeu, dar atunci această mândrie este mai degrabă bucurie sau mulţumire sufletească ! Ceea ce e o mare diferenţă ! Mutu este un exemplu foarte bun de ce poate face mândria din cineva ! Din fericire pentru el, deşi nu-şi dă seama, este pedepsit pe banda rulantă pentru închinarea la acest sentiment ! Sper până la urmă să se smerească, oricâtă avere ar pierde sau ar avea de plătit în bani !

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ elvis - am citit atent ce-ai scris. merci mult de comment. chiar nu mai am nimic de spus in conditiile astea :)

Produse naturiste spunea...

omu avea oglinda cu reflectie marita???:)))

Trimiteți un comentariu