vineri, 28 mai 2010

Battlestar Galactica si asta imi ocupa tot timpul :)

Sponsori:

Nu ma dau in vant dupa serialele SF. Filmele, ok, merg... dar cu serialele aveam o problema. Pai ma gandeam ca pentru a face un serial SF de exceptie iti trebuie un buget impresionant. Caci un film il rezolvi in doua ore cu cateva sute de milioane de dolari. Insa un serial are zeci de ore... Totusi uite ca cei care au facut serialul asta - Battlestar Galactica - au gasit retzeta. Si este una exceptionala. Au imbinat scenele SF, de lupta si efecte speciale, cu cele in care e vorba efectiv de drame umane, situatii si alte intamplari. Asa ca uite, de vreo saptamana de cand vad vreo doua episoade pe zi, viata mea nu mai e la fel.

Inainte sa-ti povestesc pe scurt ce-i cu serialul asta, iti spun ca fiecare episod reuseste ori sa ma lase perplex ori sa-mi ridice cate o spranceana a mirare. Scenaristii filmului se intrec pe ei. Reusesc sa surprinda atatea ipostaze diferite ale complexitatii umane, incat efectiv te intrebi daca nu cumva ei insisi sunt robotii despre care scriu...

Adica reusesc sa reliefeze complexitatea conducerii unei flote stelare pe care se afla 50.000 de oameni. Dramele prin care trec liderii... dramele oamenilor simpli, ale pilotilor... Nebunia, schizofrenia sunt iarasi surprinse simpatic dar corect. Dramele robotilor, ca si ei au drame... :) Mitologia, religia si felul in care ele ne afecteaza...

Care e de fapt ideea, pe scurt? Pai niste oameni dintr-o galaxie indepartata au creat cyloni, adica roboti meniti sa-i ajute. Doar ca robotii aia s-au plictisit sa fie sclavi, asa ca s-au rasculat. Si si-au atacat stapanii. Dar rau de tot. I-au fortat sa-si paraseasca planetele si sa se imbarce pe flota asta Battlestar Galactica. Ei cauta acum Pamantul, Terra, pentru a-si stabili un nou camin.

Nu e insa asa simplu pentru ca cylonii ii urmaresc, au inceput sa ia fatza umana si chiar s-au infiltrat pe Battlestar.

Filmul cat am vazut eu (doua serii din patru) este despre calatoria lor prin Univers in cautarea Pamantului. Si asta-ti spun - sunt impresionat de felul in care scenaristii reusesc sa inventeze tot felul de situatii. Uite de pilda, in ultimul episod vazut de mine, era vorba despre piata neagra care s-a creat in flota. Stii, adica detalii, subtilitati... Uite si un trailer al sezonului 1.



Cum faci sa te uiti la el? Initial l-am gasit online, pe un site. Care insa, dupa cateva episoade, a vrut sa-mi ia bani pentru el. Am renuntat si l-am gasit tot pe net... Nu pot sa-ti spun cum, ca e ilegal... [Am aflat totusi ca exista torenti care gem de astfel de chestii :)]

Din cate stiu eu, serialul ruleaza chiar acum si in Romania, daca nu ma insel pe TVR1. A luat premii importante. Criticii il compara cu Star Trek insa eu zic ca e peste el. Apropos, in 2005, revista Time a desemnat Battlestar Galactica drept cel mai bun serial de televiziune. Asa da :)

Vezi si:
- Serialul Dallas asa cum nu l-ai mai vazut - video
- Prison Break. Michael Scofield e gay?
.
Twitter
Facebook

5 Pareri. Comenteaza:

turisticus spunea...

Eu sunt un fan seriale (traiasca torentii). Recomand:
Weeds, Californication, Survivor, Criminal Minds, The Amazig Race, Two and half man, The Big Bang Theory, etc.
Tu ce alte seriale ne recomanzi?
PS
Am urmarit integral serialul BGS si pot spune ca e cel mai tare de acest gen. Cat despre final ... fantastic.

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

ma bucur ca ti-a placut si tie BG... si pe mine m-a captivat. sa nu-mi spui finalul ca abia-l astept. da' o sa mai dureze. la cat sunt de geniali scenaristii, sunt convins ca va fi unul de zile mari.

nu am prea vazut seriale ne-traditionale (adica altele decat cele clasice) sa zic... de prison break sunt convins ca stii. "lie to me" mi-a placut iarasi si am mai auzit de "dexter" ca ar fi ceva de capul lui.

dintre cele enumerate de tine ce ai recomanda de vazut primul?

turisticus spunea...

1)Californication (3 sezoane) e genial.
Weeds (6 sezoane) e delicios si cu o actrita super.
Ambele au episoade cu durata de aprox 23-25 min.

2)Survivor si The Amazing Race sunt reality show-uri ajunse primul la sezonul 20 (am vazut 10 sezoane), al doilea la sezonul 16 (din care am vazut 14).

3) Two and half man (7 sezoane) si The Big Bang Theory (3 sezoane) sunt comedii savuroase si ele au episoade scurte.

4)Criminal Minds (5 sezoane) - cel mai bun serial de factura politista, dupa parerea mea. (de fapt e vorba de o brigada de profileri FBI)

eSorin spunea...

Tricia Helfer ,are cineva numarul ei de telefon?

turisticus spunea...

;)
A jucat recent intr-un episod din Two and half man (i-a aratat superbele ei picioare lungi lui Charlie Sheen).

Trimiteți un comentariu