vineri, 5 martie 2010

Small-talk-urile mele la Bruxelles

Sponsori:

Stii ce e small-talk-ul, nu? Discutia despre vreme, despre sotie, despre copii... Chestii de-astea care nu spun nimic dar care ii fac pe oameni sa nu stea ca vitele unul langa altul :) Ei, nu stiu despre toti occidentalii, dar unii din cei pe care i-am intalnit aici in Belgia sau pe care i-am cunoscut sunt simpatici la chestii de-astea. Sau poate nu neaparat simpatici dar ma simt mai in largul meu sa discut nimicuri cu ei.

Prima faza de care-mi amintesc a fost intr-un magazin. Super-market. Eram la coada, nu aveam rucsacul la mine si-mi trebuia o plasa. Dar cum sa cer, ca nu stiam cum ii zice in franceza. Asa ca ma intorc si ma uit in urma mea, acolo era o tinerica simpatica. O intreb "Do you speak English?" Nu vorbea, saraca. Booon. Nu-i nimic ca stim si franceza :)) "Alors", zic "comment s'appelle ca?" (adica cum ii zice la asta?) si ii arat catre punga... "Saque", imi zice... Nu asa se scrie, dar asa a zis fata. Cred ca e pur si simplu "sac" :)

Ii cer casieritei un "saque" din ala si, surpriza, chiar imi da o punga. A fost haios, m-am uitat spre gagica si-i i-am zis "elle a compris", adica "a inteles". Am zambit cu totii si toata lumea a fost fericita.

Bob Marley si negresa

O alta faza a fost chiar astazi. Eram in liftul care ma duce spre biroul de la munca. O negresa simpatica voia si ea in liftul care tocmai se inchidea. Ca un adevarat erou ce sunt, intind mana, opresc usile si intra langa mine. Avea un Ipod pe care tocmai se pregatea sa il opreasca. Dar am apucat sa-l aud pe Bob Marley cu una din piese lui. Si zic "Bob Marley will live forever, right?" "Yeah" zice ea "some things just never die". Ma rog, si am mai discutat un pic si iar toata lumea a fost iar fericita. Simpatica negresa, intre noi fie vorba... (Nu era mulatra, asa ca nu am insistat:)

O fata frumoasa

O faza si mai simpatica, pentru mine ca baiat, a fost saptamana trecuta. Eram cu romanii din grup intr-un bar. Ne pregateam sa iesim. Eram primul din rand si cand sa ies, o fata frumoasa dadea sa intre. O las sa treaca, insa amicii mei din spate nu, asa ca am asteptat si eu si ea, de-o parte si de alta a usii, sa treaca gloata. Ne-am zambit un pic de situatie, iar cand s-a terminat i-am zis "We're quite a few, are we not?" A zambit asa cum stia ea mai bine si a zis "I thought it would never end". Nu i-am luat numarul de telefon... ;) Sau nu vei sti niciodata :D

Lectii de franceza gratuite in magazin

La un Carrefour din asta mic, ca ei au multe magazinase din astea de le zic Carrefour Express sau asa ceva. Un nene vanzator. Il intreb "Do you speak any English, sir?" (Tre' sa precizez ca la nevoie ma descurc bine si in franceza, adica nu mor de foame, ca am tot invatat-o da-o naibii, dar imi iese mult, mult mai bine in engleza, sunt mai stapan pe situatie). Zice "I can try". Sunt racit, cum poate stii, asa ca il intreb "Do you have paper handkerchiefs, here?" Adica servetele de hartie, cum ar veni.

In sfarsit, nu-ti mai relatez toata conversatia, dar mi-a spus omul ca are. L-am intrebat cum le zice in franceza. Mi-a explicat, saracu', si care e diferenta intre mouchoir si serviette. (Adica batista si servetel). Am aflat ca are prieteni romani si joaca biliard cu ei. Dar ca ii bate. Aici nu mi-a prea placut :) In sfarsit i-am lasat 20 de centi bacsis si de-atunci suntem buni prieteni, ca tot am treaba pe la magazinul lui.

A crezut ca sunt american :))

Cel mai mult mi-a placut faza de la o banca unde am vrut sa depun niste bani. Am gasit-o cu greu, dar am gasit-o pana la urma si, dupa o scurta discutie cu femeia de acolo ma intreaba "are you an American, sir?" Maaaaama, mi-am zis. Chiar crede asta ca-s american?? Ce tare!!! Toti stramosii mei au fost razbunati. "Do I look American?" nu m-am putut io abtine. "A bit, yes", a raspuns ea "the language and everything". I-am zis ca-s roman... nici nu m-a mai interesat daca a fost dezamagita. Dar de ce sa fi fost??? Ma rog, cu cersetorii si astea... Cert e ca nu am mai apelat la serviciile ei. A vrut sa ma ajute, m-a invatat niste trucuri (ca nu faceau depozite pe perioada pe care o voiam eu) da' mi-a zis sa vin a doua zi. Ceea ce mi-a fost cam lene :))

Ce sa-ti mai spun? Am discutat si cu indieni pe care i-am luat cu mine gratis la metrou. Noi eram trei si le-am zis sa vina cu noi sa fim mai multi daca ceva. Si au venit. Asta doar pentru ca automatul de bilete efectiv nu functiona :) Pe bune. Si tot asa, ca au mai fost faze da' nu vreau sa te tin pana maine :)

Zambetul ca rictus

Deci in sfarsit. Ai prins ideea. In Romania cred ca e mai greu un pic cu small-talkul asta. Eu sunt construit pentru asa ceva, cand sunt intr-o zi buna. Imi place sa discut cu straini. Multi de-aici cu care am discutat despre asta mi-au zis ca totusi e doar o chestie de suprafatza. Chiar ieri mi-a zis cineva ca nu agreeaza receptiile, de exemplu, pentru ca toata lumea zambeste, e politicoasa but it means exactly shi-t. Nu am contrazis-o...

Mi-ar placea sa locuiesc aici?? Hm. Poate ca da, poate ca nu... Sunt de doua saptamani si inca rezist. Asta e cel mai important pentru mine. N-am mai stat afara pana acum atat de mult si data trecuta, dupa o saptamana, mi-era foarte dor de acasa. Acum e ok.

Fara sare si piper

Multi romani se plang ca aici lipseste sarea si piperul. Pai cam lipseste un pic. Toate sunt foarte corecte, la locul lor. De-aia e o placere sa te intalnesti cu italieni, de exemplu, ca sunt foarte zbanghii. Daca le spui ca vorbesti un pic italiana, cum e cazul meu, esti cel mai bun prieten al lor. Si eu o sa raman totusi balcanic. Dintr-un astfel de motiv (sau si dintr-un astfel de motiv) am plecat din din Brasov. Unde-mi lipsea agitatia Bucurestiului, de exemplu.

Asta seara am cunoscut un englez. Era foarte vioi si ei. Vazandu-l am constatat ca mi-era dor de astfel de oameni. Am avut o problema de rezolvat impreuna asa ca nu am stat prea mult de povesti. Dar a ramas ca poate bem o situatie la un moment dat. Simpatic.

Deci, ca sa-ti raspund la intrebare - cred ca m-as descurca pe aici. Sincer chiar cred ca mi-as putea gasi ceva pe euroi frumosi dar si mai sincer mi-e un pic dor de Romanica unde astept sa ma intorc :) Hai ca mai sunt doua saptamani :)

.
Twitter
Facebook

3 Pareri. Comenteaza:

Kosmin spunea...

Frumoase povestioare!Cea mai tare a fost cea cu "saque".

Dili spunea...

pai da frate, sigur, la banca nu te intorsesi, ca era femeie nu dom'soara, si nici macar mulatra... hmmm.... hai repede inapoi, ca aici la Moghioros lumea e vesela tare, nici gand de vreo corectitudine monotona, de zambete de complezenta sau alte cele... ar fi o idee sa te dai tot american si acilea, sa vezi ce succes ai in Plaza :DDD
Inca doua saptamani minunate iti doresc! Si sanatate, ca sa nu mai ai probl. in alegerea batistelor :P

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ kosmin - merci. da sa stii ca s-a amuzat, mi s-a parut, si fata de la coada de scena.

@ dili - in primul rand sa stii ca la articolul cu pozele din bruxelles una din fotografii e pentru tine. cea din parlament in care se vede frumos panorama orasului. n-am gasit acelasi view si la sheraton, da' nu mai vreau sa ma gandesc la hotelul ala.

simpatic foc comentariul tau :) mercic. da' o sa ma intorc la ale mele/noastre caci chiar si o injuratura e mai dulce in romaneste ;)

Trimiteți un comentariu