joi, 14 ianuarie 2010

Pokerul, un joc de noroc care imita viata

Sponsori:

Mai joc poker din cand in cand. Da, stiu, nu e bridge sau sah... ok... nu sunt asa destept pentru astea:) Dar daca sahul sau bridge-ul sunt jocurile mintii, pokerul as spune ca este jocul vietii. Cineva imi spunea recent ca nu ma prea vede in postura de jucator de poker... Ei bine probabil asa e dar jocul asta m-a prins un pic, un pic. Pentru ca, dincolo de norocul evident de care ai nevoie, iti trebuie si un pic de stiinta, de intuitie, curaj, psihologie chiar, si cate si mai cate...

Nu stiu cati stiti cum se joaca pokerul insa o sa incerc sa vorbesc pentru toti. Pai in primul rand e un joc care nu lasa loc de foarte multe greseli. Poti sa adopti, ca si in viata, mai multe strategii. Sumt f.f. multe dar o sa individualizez doua. Poti fi agresiv sau poti fi pasiv. Agresivii sunt cei care maresc potul la fiecare mana, pasivii sunt cei care raspund dar stau cuminti si asteapta sa le vina cartile. Eu sunt cand asa, cand asa :)

Agresivitatea se traduce in felul urmator, si chestia asta mi-a nascut revelatia si postul de fatza. Sa zicem ca iti vin niste cartie bunicele dar mai ai nevoie de una si mai buna. Doar ca inainte sa vina cartea urmatoare (vorbim de Hold'em Poker) cineva iti cere un pariu, adica pluseaza o suma foarte mare. In cazul asta, riscul si pretzul pentru ca sa vezi cartea urmatoare devin destul de mari. Uneori mergi mai departe alteori nu.

Vezi? Asa e si-n viata, cu selectia naturala si cu altele. Doar cei cu bani sau cei curajosi rezista. Tie poate ti-ar veni o carte buna insa nu-ti permiti sa platesti pretul pe care ti-l cer... jocul si viata.

Apoi sigur, mai sunt aspectele in care trebuie sa-ti ghicesti adversarul. Trebuie sa ghicesti ce carti are in functie de felul in care joaca... Adica in functie de felul in care pluseaza, de timpul de care are nevoie pentru actiunile lui si asa mai departe. Astea, in mod evident, se pot si mima. De-aia e un joc complex.

Un fraier cu carti bune se va grabi sa ridice potul, doar ca rechinii isi vor da seama imediat si nu-i va raspunde nimeni. E ca si in viata, cum spuneam, cu rabdarea treci marea.

Cacealmaua. Niciun joc de poker nu are farmec insa fara bluffing, cacealma. Este atunci cand ai carti proaste dar joci, mizezi, pariezi si te comporti ca si cum ai avea cele mai bune carti din lume. Este si aici o arta. Nu pot face cacialmaua oricand si cu oricine si mai ales nu in orice moment al jocului. La fel, ea trebuie insotita de un comportament adecvat al tau de-a lungul intregului joc.

Si, poate n-o sa-ti vina sa crezi, dar uneori e chiar bine sa fii prins bluffand. Mai ales la poturi mici. Se numeste gandire strategica. Ceilalti jucatori vor crede ca esti genul care bluff-eaza iar cand vei avea carti bune s-ar putea sa-i arzi un pic...

Din cele pe care le-am scris aici, s-ar putea sa crezi ca sunt un jucator bun. Nu sunt cel mai prost, doar ca uneori ma plictisesc. Iti trebuie o concentrare si o incalzire bune ca sa joci bine. Pe care eu nu le am intotdeauna.

Am jucat si real, pe chip-uri de jucarie dar mai mult poker online... Pokerul online nu iti permite sa vezi, sa "citesti" reactiile adversarului. Ma rog si mult mai multe aspecte. Se poate juca si pe bani. Am jucat si pe bani dar pe sume mici. Am si pierdut, am si castigat. Am renuntat insa sa joc prea mult pe bani pentru ca exista riscuri. Riscul sa pierzi, evident dar si riscul sa castigi si sa te ia valul. Iar atunci, caderea e si mai grea. Si risti sa sfarsesti precum pisica de mai jos... in cel mai fericit caz :)

http://i47.tinypic.com/2mouus0.jpg

Oricum sfatuiesc pe toata lumea sa nu joace poker in adevaratul sens al cuvantului pana nu stie bine de tot cum se face. Ce am scris eu aici este un text care analizeaza aspectul psihologic si de viatza al jocului. In niciun caz o reclama sau vreun indemn...

Se mai baga si femei in joc, ca musca in botul calului, dar jocul e construit pentru barbati. Bine, ca sa nu ducem misoginismul la extreme, o sa spun ca o femeie are sansele ei in jocul asta. Pentru ca ea e obisnuita din viata reala sa analizeze optiuni, sa gandeasca, sa citeasca jocul. Dar barbatii cam sunt campionii mondiali ai poker-ului. Ma rog...

Apropos, avem si un romanas de-al nostru care e in varful pokerului mondial. E privit cu respect de comunitatea internationala de jucatori. Il cheama Daniel Negreanu dar se cam da canadian. E bun, e foarte bun. In curand veti auzi si de mine, haha. Dar nuuu. Pe piatra mea de mormant n-o sa scrie Cippy - jucator pe poker, ci... Cippy (Anti-Plicti) :))))


Vezi si:
- Joc politic: dezbrac-o pe Nutzi Udrea
- Red Remover. Un joc care te face sa gandesti. Un pic...
.
Twitter
Facebook

4 Pareri. Comenteaza:

Privacy Policy spunea...

salut faci un schimb de linkuri sau bannere cu mine siteul meu e kiis.ro ma gasesti pe mess la tudorangel4u

ciprpi spunea...

sincer si pe mine m`a prins jocu asta, chiar acum 20min am venit de la un poker si am pierdu, azi e prima oara cand pierd dupa o serie lunga de castiguri :P dar parerea mea e ca am stiut sa ma opresc:) sa pierzi de 3ori cu 3asi sau trei k e clar ca nu e seara ta:))

e un joc foarte "curvesc" si daca joci de mai multe ori poker cu aceeleasi persoane le citesti jocul destul de usor, eu imi dau seama cand blufeaza sau cand,chiar are ceva dar mai risc si eu daca am ceva.

nici eu nu sunt genul care blufeaza prea des, blufez doar cand am macar un j sau 10 macar :)

in fine :P poate pe viitor bagam un poker pe net :P

raluka spunea...

am jucat si eu de vreo cateva ori poker anul trecut...pe bani, nu sume mari...prima oara am castigat(norocul incepatorului)...apoi am pierdut de fiecare data...dar este fain sa mai joci asa din cand in cand...sa mai gandesti si altceva inafara de munca si viata de zi cu zi...si, sa stii k, ca si la sofat, si in poker sunt femei care stiu sa isi joace bine cartea...

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ cipri - sa stii ca si mie mi se intampla sa am zile cand efectiv nu merge nimic. uneori imi fortzez norocul si storc ceva dar cand nu merge, nu merge. uneori mai blufez, pentru ca mai trebuie si de-astea dar nu exagerez nici eu si doar cand am stack suficient de bun.

@ raluk - nu stiam ca te indeletnicesti si cu asa ceva. tare!! dap, de acord, femeile au sansa lor... dar in fatza unui barbat bun la poker s-ar putea sa aiba sanse mai mici... daca sunt egali cred ca-l sparge :)

oricum mi-a placut aia: "stiu sa-si joace cartea" :)

Trimiteți un comentariu