vineri, 15 ianuarie 2010

Flori pentru Google. Scene emotionante in China

Sponsori:

Povestea e lunga si complicata dar incercam s-o facem simpla si scurta. Chinezii se pare ca vin in numar important, in perioada asta, la sediul Google din Beijing si pur si simplu depun flori pe... cum ii zice... logo-ul firmei de la intrarea in cladire. Sunt panicati la ideea ca gigantul internetului ar putea parasi China, asa cum a lasat sa se inteleaga. Scena asta se putea intampla in Romania dar o sa detaliez mai incolo.

Care e ideea? Pai Google zice ca instalatiile sale au fost tinta unui atac informatic masiv. Erau vizate conturile de Gmail ale unor activisti pentru drepturile omului din China. Sefii companiei americane spun ca atacul nu a reusit in totalitate si continutul mailurilor nu a fost accesat. Nu a fost acuzat fatzis guvernul comunist chinez... dar nici nu e nevoie.

Situatia e complicata acolo in ceea ce priveste libertatea oamenilor deci si a internetului. Exista ceea ce se numeste "marele firewall" care impiedica accesul chinezilor la diferite continuturi. Se pare ca cenzura s-ar fi extins, de la site-urile porno, la cele straine, la Hotmail sau Twitter.

Tre' sa-ti spun toate astea, daca nu le stii, ca sa intelegi contextul. Ei bine, Google a zis ca nu mai pune botul la tentativa de cenzura si ca, fie va oferi continut integral, fie se cara din tzara. Fapt care a generat, iata, reactia de care vorbim a chinezilor.

Google nu e nici pe departe lider in China. Are undeva in jur de 30 la suta cota de piatza, fatza de mult mai popularul motor chinez Baidu, cu 60 la suta. Cu toate astea, China are cel mai mare numar de internauti din lume, 300 de milioane, deci orice procent inseamna o halca sanatoasa. Oricum, eventuala plecare a motorului din China e vazuta asa cum am stabilit, nu mai insist.

Cu Romania acum. Scenele din China, insele fara nicio legatura, le gasesc eu personal foarte emotionante. Mai mult, ma duc cu gandul la Romania. Astia mai tineri poate o sa va mirati, insa chiar discutam cu cineva recent - oare daca regimul comunist ar fi supravietuit si-n zilele noastre, noi am fi avut azi internet?? Caci, la fel ca si chinezii, nici ai nostri nu erau mai breji la acordarea de drepturi si libertati... Dimpotriva, se "perfectionau" mereu... inclusiv de la chinezi. Deci probabil c-am fi avut dar tot vreo forma de-asta anemica...

Asa se face ca pentru unii chinezi, mai rasariti, Google-ul este crampeiul de libertate care a venit la ei acasa... Si care, acum ca ar putea pleca, e ca si cum ai fi fumator inrait si s-ar decice brusc interzicerea fumatului pe planeta (alta comparatie mai proasta nu am gasit).

Deci asta e treaba cu China si Google. Pentru mine, ce se intampla acum acolo e mult mai dramatic si simbolic decat situatia din Haiti, de exemplu...


Vezi si:
- Libertatea de expresie in China
- Cum e sa lucrezi la Google - poze
.
Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu