luni, 13 iulie 2009

Cat de civilizat sa fiu?

Sponsori:

Inainte sa-ti marturisesc cat de civilizat sunt, o sa-ti spun ca la viata mea am aruncat sticle de plastic pe geamul trenului in miscare sau mucuri de tigara pe jos... Am mai facut eu si altele dar ai inteles ideea. Dar hai sa-ti mai spun o chestie chiar interesanta. Inainte de a arunca tigara pe jos, ma uit sa vad daca mai sunt si altele pe acolo. Daca mai sunt, o alatur si pe a mea, ca sa nu-i fie urat... daca nu mai sunt, gasesc undeva unde s-o pun. (In buzunarul vreunei babe, eventual, doamne fereste:))

Imi amintesc acum de o declaratie a lui Traian Basescu de pe vremea cand era ministru al Transporturilor. L-au intrebat reporterii astia curiosi de ce nu e curatenie in trenuri. Tin minte si acum replica lui: da' cine credeti ca face mizerie in trenuri, doamna? Controlorii?? Nu ca n-ar fi avut dreptate omul...

La fel, la mare. Cine dreaq arunca hartii sau coji de seminte pe plaja? Bunica? Strainii? Nu! Tot noi, aceiasi care ne plangem dupa aia de ce tara murdara avem si ca ce curat e la bulgari... Aceiasi care, daca ne ducem la iarba verde, mai ascundem cate un pet sau o doza de bere goala pe dupa un copac...

Si totusi nu suntem un popor de jegosi... Majoritatea oamenilor de pe strada, ok, sunt imbracati mai cenusiu asa, dar nu sunt chiar jegosi. De-aia cred c-avem totusi o mentalitate infecta cand vine vorba de spatiul public. Ca acasa nu aruncam niciunul tigarile pe jos si nici sticlele de plastic pe unde apucam. Ai obosit pana aici? Admir-o un pic pe Mona Lisa si revenim :)

The image “http://i28.tinypic.com/2ptxtvs.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Deci ca sa n-o lungesc si sa revin la intrebarea din titlu. Cat de civilizat sa fiu? Pai eu as fi, pe cuvant, dar chiar n-as vrea sa fiu singurul. Adica ultimul papagal care cauta el cosul de gunoi o suta de metri pentru a arunca un chistoc, cand pe jos e plin de mizerie...

Acum nu multa vreme m-a abordat un nene sa-mi spuna oful lui legat de defrisarile masive din tara asta. I-am spus si lui si reiau si acum: cred ca totusi saracia asta pacatoasa e o problema... Adica atunci cand nu-ti ajung banii sa-ti platesti intretinerea, iti mai arde de ecologie?? Sau de mediu? Deci de preocupari de-astea de oameni bogati??

Cred totusi ca, din 10 chistoace de aruncat, as putea sa arunc pe jos doar 7... Asa am putea face toti... In timp s-ar simti diferenta... Oricat de saraci sau bogati am fi... Ca daca nu, natura se razbuna. Ia uite la domnul Rambo de jos :)

The image “http://i32.tinypic.com/inr6g3.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.


Vezi si:
- Pastrati curatenia - marea provocare
- Nu mai vreau spam in cutia postala!!
.
Twitter
Facebook

7 Pareri. Comenteaza:

son of alerik spunea...

"nu suntem un popor de jegosi..." wow, inseamna ca nu ai mai mers demult cu transportul in comun, inseamna ca nu ai fost prin piete, hale, prin baruri si cluburi (da, chiar cele de lux), prin casele si curtile oamenilor. In general avem mari carente de igiena elementara, nu mai vorbesc de igiena urbana (gunoaiele aruncate). Mai mult, toti cred ca daca selectam deseurile ("sa facem si noi ca popoarele civilizate") problemele noastre de murdarie s-au incheiat. In fapt nu au de castigat decat companiile de salubrizare, le usuram lor munca. Romanii nu sunt jegosi ca pun sticla peste plastic la tomberon, ci pentru ca arunca mucul de tigara peste guma lipita de asfalt sau se da cu deodorant dupa ce nu s-a mai spalat de o saptamana.

adizzy spunea...

ma descurajeaza postul tau...ai dreptate de unu(doi) singur nu prea se schimba mult...dar tre sa incepem de undeva..cu toate ca..am impresia ca e fara speranta tara..."frumoasa romania, pacat ca e locuita" :(

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ son of alerik - dragul meu, nu stiu tu dar eu unul nu ma consider jegos. nici eu, nici prietenii mei, nici cercul f. larg de cunostinte sau oameni intre care ma invart. asa cum sigur nu sunt nici cititorii blogului astuia. nu stiu in ce periferie locuiesti dar te anunt ca am fost si prin mijloace de transport in comun si prin piete si prin curtile si casele oamenilor si ce ai mai spus tu acolo... asa cum am fost si prin librarii si la teatru si la opera si prin malluri... sa mai continuu sau incepi sa mijesti ideea?? vrei sa vorbesc despre mitul pesterii sau despre negativismul din fiecare? nu am spus ca suntem cei mai curati oameni din lume dar te asigur ca nici cei mai jegosi. optimismul si pozitivizsmul trebuie sa ne insotzeasca si sa luam doar ce e bun de la mircea badea, de exemplu... nutresc speranta ca nu ai citit foarte atent ce am vrut sa transmit prin postul de fatza, desi vezi ca son of alerick = deep purple deci si pretentiile sunt pe masura :)

@ adizzy - hm. se doreste totusi un post realisto-optimist. se poate. cum zicea michael - schimbarea incepe cu tine (man in the mirror). deci nu inceta sa speri. nu esti singura! :)

son of alerik spunea...

Cippy - am inteles ideea articolului dar acesta pleca de la afirmatia citata de mine. Oricum, sper ca nu esti si tu ca strutul care crede ca orizontul sau este alcatuit numai din ceea ce ii inconjoara ochii. Un pic mai incolo de acel orizont se afla oamenii care nu fac parte din "cercul nostru f larg de cunostinte". Da, cei care ne dau statisticile peste cap la consum de pasta de dinti/sapun/detergent pe cap de locuitor si ne plaseaza pe locul 27 in UE.

Eh oricum imi place ca transmiti pozitivism si optimism; ca un consultant ce ma pretind trebuia sa semnalez insa ne-relevanta statistica a afirmatiei tale :).

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ son of alerik - vad ca, surprinzator, o tii pe a ta, ceea ce nu va duce prea departe, in mod evident. de unde deduc ca mesajul tau transcende un pic cuvintele mele. n-as vrea sa te acuz de subiectivism...

dar de-aia n-o sa progreseze tara asta niciodata, din cauza defetistilor, nu neaparat ca tine, dar care cred ca totul e compromis si ca suntem un popor de jegosi :) e foarte usor sa critici din fotoliu tot ce misca, nu neaparat tu, inclusiv pe cei care propun solutii. apropos, asta este sportul national al romanilor. la fel anti-romanismul…

daca eu oi fi ca strutzul (haha) macar sunt pe pamant si nu undeva in cer, pe o pozitie prea inalta, din care totul pute. ei bine da-mi voie sa continuu sa cred ca da, tara e destul de gaunoasa si intr-adevar prea multe put in ea. DAR NU TOATE... depinde ce jumatate a paharului preferi sa vezi... niciun consultant nu isi permite sa confunde partea cu intregul :) de dragul celor spalati care populeaza pietele istorice (si nu de legume :) din Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, Craiova si mai ales Bucuresti. hai sa nu-i abandonam sau sa ii ignoram, caci atunci n-am facut nimic. asta nu inseamna, evidemment, ca tara nu are manelistii si cocalarii ei, multi ok dar impotriva carora am toooot scris pe Anti-Plicti... :)

dar chiar si eu daca ma spal, si "cercul meu de cunostinte" asta tocmai inseamna ca NU suntem toti un popor eminamente jegos :) oho, si te asigur ca sunt muuuult mai multi cei care se spala, for christ's sake :)) ce dreaq?? :)

apropos, si daca te speli prea mult, risti sa-ti pierzi din imunitate. nu vezi ce ravagii face gripa porcina prin occident :)) (aoleu, iar mi-o iau, ca nu vei fi de acord nici cu asta:)))

Teo spunea...

Cred totusi ca s-a schimbat ceva. Eu ma gandesc aici la cum a fost si la cum este orasul in care locuiesc. In urma cu 7-8 ani era mai putin simt civic, dar observ ca incet-incet oamenii se schimba in bine. Mai sunt si uscaturi, dar acum ti-e rusine sa mai arunci ceva pe strada, se uita cei jur urat. Si asta e imbucurator.

son of alerik spunea...

:)) Concediu placut si cat mai curat :)

Trimiteți un comentariu