joi, 26 martie 2009

Prin cautarile semantice, Google devine mai destept

Sponsori:

O stire f.f. interesanta pentru fanii internetului si in special ai Google. Celebrul motor de cautare a anuntat zilele astea ca trece intr-o noua etapa a search-ului pe internet. Adica si-a imbunatatit tehnologia de cautare, prin introducerea de asocieri semantice. M-am documentat un pic pe tema asta si, cu ce mai stiu si eu, hai sa vedem ce inseamna treaba asta.

Cuvintele cheie faceau legea

Pana acum, Google isi baza tehnologia de cautare in proportie de 100% pe cuvinte cheie, keywords. Adica orice ai fi scris in casuta de cautare, motorul iti analiza individual termenii pe care ii foloseai, se uita in imensa lui baza de date si iesea pe interval cu rezultatele pe care le considera cele mai bune. Aspectul asta are cateva dezavantaje majore.

In primul rand ca a scazut calitatea rezultatelor. Smecherii au inteles in mare cum functioneaza jucaria, foloseau cuvinte cheie mestesugit alese si isi asigurau o pozitie de top intre cautari si implicit mai mult trafic. Pana la un punct treaba asta se mai numeste si spam. Bine, ca sa nu mai spunem despre cat de mecanice erau si sunt cautarile si cat de bine trebuie sa intelegi functionarea Google ca sa ajungi la rezultatul dorit. Caci, dupa cum spunea unul din fondatorii motorului de cautare, problema nu e de gasit ceea ce cauti ci de a pune intrebarea corecta. Ca si in viata:)

Google incearca sa inteleaga ce-i ceri

Mai departe. Prin noua tehnologie, asteptata de mult de internauti, Google spune ca incearca sa inteleaga ceea ce-i ceri si chiar sa gandeasca in felul lui cautarile, pentru a-ti da rezultate dincolo de simple cuvinte cheie. De exemplu, daca i-ai da sa caute... nu stiu... "principiile fizicii", sefii Google spun ca rezultatele nu vor contine doar cele doua cuvinte din cautare, ci si termeni precum inertie, imponderabilitate, big bang, cuantica, NASA, etc, etc. Adica IDEI care tin de principiile fizice. CONCEPTE si nu cuvinte simple. Stii ce zic?

Algoritmul de cautare de acum nu se schimba total

Sunt mult mai multe aspecte de discutat pe tema asta. De exemplu, Google spune ca noua tehnologie intra in aplicare atunci cand internautul cauta de la 3-4 cuvinte in sus. Totusi cautarile astea semantice NU vor deveni principalul algoritm de cautare. Cautarile pe baza de cuvinte cheie vor ramane in vigoare iar tehnologia semantica va cuprinde doar un anumit procent din intreg algoritmul de cautare. La fel, intentioneaza ca scurta explicatie de sub titlu, care insoteste fiecare cautare Google, sa devina ceva mai lunga.

De multe ori si la mine pe blog ajungeau oameni care puneau, saracii, intrebari de genul "ce sa fac ca sa am o viata mai buna?" Evident ca pana acum Google lua si analiza separat cele 5 cuvinte din intrebare si-l trimitea unde stia mai bine. Acum intrebarea va fi analizata de motorul de cautare ca si un intreg, iar rezultatele pot include idei despre horoscop, cafenele, site-uri de intalniri, etc. Ai prins ideea?

Concurenta sufla in ceafa

Na, deci cam asta e cu desteptarea Google. Pe site-urile de profil, evolutia asta era asteptata de mult. Mai ales ca exista deja pe piata mondiala o serie de concurenti ai Google care folosesc tehnologia semantica de cautare. Unul din ei este Kumo.com al lui Microsoft, prin care compania lui Bill Gates vrea sa dea lovitura de gratie atat lui Google cat si lui Yahoo. Este deci o concurenta feroce si in lumea lor.

Eu unul astept ziua in care ii voi spune lui Google sau Moogle sau ce va exista peste cativa ani, ca mi-e cam somn si peste 5 minute sa ma trezesc cu baiatul care sa-mi aduca o cafea la usa apartamentului. Pana atunci va trebui sa ma mai multumesc o vreme cu pliculetele de 3 in 1 pe care le cumpar de la hipermarket si mi le prepar eu cu manuta mea :)


Vezi si:
- Cele mai tari 10 accesorii USB pentru PC/laptop - poze
- OZN-uri. Calculatoare tunate - poze
.
Twitter
Facebook

2 Pareri. Comenteaza:

Diana spunea...

Interesant articolul de astazi! Toate ca toate dar desenul zilei e super tare:))))

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

ma bucur ca ti-a placut si una si alta. da, stii, cred ca a ramas surprins strutul cand a vazut ca nu s-a prea putut ascunde si a iesit pe dincolo. este ceea ce numesc tzeapa:))

Trimiteți un comentariu