sâmbătă, 28 februarie 2009

Revolta mea "dupa" blog

Sponsori:

Sunt multe aberatii in limba romana care ma revolta. Nu o sa iti pierd timpul cu texte pe care le-ai mai vazut si prin alte parti, despre scrisul fara diacritice, cu k in loc de ca si tot asa. Sunt deja fumate. Eu am o alta expresie ma dispera dar ma debusoleaza in acelasi timp. Definitiv!! Aveam un cunoscut care spunea "masina dupa sosea", dar se referea la masina de pe sosea.

Cum, ma, sa spui DUPA in loc de DE PE?? Multa, dar multa lume vorbeste asa. Aud in fiecare zi treaba asta la oameni cu educatie medie de pe aici prin sud. Spuneam ca ma si debusoleaza... Pai da, ca unii ma mai roaga sa le aduc ceva DUPA birou, sa zicem... Iar dilema mea e totala: o fi pe birou, o fi dupa birou... :)) Sau daca vine unul de-asta si-ti spune ca cineva s-a arucat DUPA bloc, ce sa inteleg? Pai s-a dus dupa bloc si s-a aruncat intr-o balta sau chiar a sa sarit de pe bloc?? Apropos, se zice ca nu e bine sa-ti pui ceasul dupa radio. Stii de ce? Ca s-ar putea sa-l uiti acolo :)))

Mai sunt unii care spun DĂ in loc de DE. Inclusv marele jurnalist Cristian Tudor Popescu vorbeste asa. Altii, multi, si mai multi, spun PĂ in loc de PE. Pă dracu, pă şosea. Pă ma-ta!! Acum ce sa zic, trebuie sa traiasca toti. Asta nu ma impiedica pe mine si pe desteptul din tine sa facem misto de ei :))


Vezi si:
- Cocalarul dansator - video
- Stiati ca...
.
Twitter
Facebook

3 Pareri. Comenteaza:

Diana spunea...

:)) Ultima fraza a fost geniala, à la anti-plicti, in stilu`i inconfundabil. Nici eu nu suport, imi zgaraie urechiusele :) Eu am auzit foarte des la bucuresteni limbajul asta. Insa cred ca si pe ei ii zgaraie cand ma aud pe mine cum spun "di pi" blog in loc de "după" blog, a se intelege "de pe blog" in cele din urma :)

Anonim spunea...

Genial articol. Am remarcat si eu frecventa utilizarii prepozitiilor eronate.

Cat priveste folosirea diacriticelor, mi se par utile, interesante, corecte...dar nu ma chinui. Care vrea sa citeasca ce scriu, sa citeasca si asa. Daca-ti vine o idee dureaza prea mult sa o cizelezi daca scrii cu diacritice. Parerea mea.

Cippy (Anti-Plicti) spunea...

@ diana - pai da. fiecare le avem pe astea. si eu spun "tai lemne" si nu "sparg lemne" sau "mananc seminte" si nu "sparg seminte" cum tot aud.... cand am auzit-o prima oara pe asta cu "dupa sosea" efectiv n-am inteles ce voia omul sa zica :)

@ cristina - eu cu prietenii cu care ma stiu de mult nici nu mai folosesc cratima, mai ales pe mess. cam masacrez limba, e adevarat, dar merge mult mai repede conversatia. daca chiar sunt probleme, pun 20 de cratime la sfarsit si daca chiar simte nevoia si le aseaza fiecare unde considera:))

Trimiteți un comentariu