vineri, 31 octombrie 2008

Zimbabwe, Africa. Bani cu basculanta

Sponsori:

Vai de capul milionarilor din Zimbabwe. De fapt vai de capul tuturor, caci toti sunt milionari. In Zimbabwe e nasol rau. Inflatia este de 231 de milioane la suta pe an. Aici te freci la ochi si mai citesti odata. Nu e gresit. 231 de milioane la suta.

Adica toate sunt asa de scumpe incat autoritatile au fost nevoite sa emita bancnote cu valori din ce in ce mai mari, asta ca sa nu mergi cu basculanta la cumparaturi. Oricum si asa trebuie sa mergi cu roaba.

Pai la inceputul anului astuia a fost emisa bancnota de 10 milioane de dolari. Valora vreo 4 dolari americani. Numai ca intre timp ea nu mai inseamna mare lucru, asa ca a fost emisa o alta, de 100 de milioane. In prezent cu ea cumperi 3 oua.

Tot declinul a inceput in anul 2000, cand la putere a venit presedintele Mugabe. A transformat tara intr-un imens camp agricol. Intre timp o treime din populatie a emigrat. Cei care au ramas, sunt in proportie de 80 la suta someri.

Cand merg la un restaurant, de exemplu, sunt obligati sa ia cu ei gramezi de bani. Un pranz costa peste un miliard de dolari de-ai lor. Domnul de mai jos tocmai achita o masa.

Factura ar fi asta...


Daca va intrebati cine si cum numara banii. De multe ori nimeni. E mai simplu sa-i cantaresti.

Si inca o fotografie de control


Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la RSS - full

Citeste si:
- Ce sa nu faceti in Africa
- Cum fac japonezii poze
- Chinezarii. Mai bune ca originalul?

Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu