sâmbătă, 27 septembrie 2008

Religia blagosloveste blogosfera

Sponsori:

Peste ce imi dau ochii, navigand agale, cu vant din pupa, prin meandrele internetului?? Peste un blog, evident. Dar nu orice blog, ci unul crestin-ortodox. A, imi zic, o fi o un “picior de caine” (laba) trist, acolo… Caci ce asteptari sa ai de la un blog ortodox sau de la religia ortodoxa in materie de internet, de nou, de astea… nu? (Hai ca nu s-a facut remarcata printr-o deschidere deosebita la schimbari and stuff…)

Ma uit asa, pe repede inainte pe el, si-mi zic: bai dar asta e un blog dupa toate regulile blogului!!!. Adica se misca, podcast, feed RSS, widgets, flickr fhotos, chestii, ma-ntelegi… Continutul la fel: nu tu predici plictisite, peste predici plictisite, pilde peste pilde… oamenii, sau omul, din spatele lui chiar stiu mersul!!

Uite, chiar ultimul articol, la ora la care scriu randurile astea, este despre cum sa faci preotie ortodoxa in postmodernitate. Adica nu oricum. Si chiar si mai departe citind, descoperi, pe langa subiecte religioase, si o trimitere la blogul lui Zoso, o analiza a presei scrie in termeni vizuali, sau un extras de pe Google cu ce s-a citit cel mai mult in ziarul Cotidianul.

Respect fratilor!! Pentru blog, pentru initiativa si pentru felul in care va faceti treaba!! Blogul se cheama Bastrix si este gasibil AICI.

Biserica Ortodoxa Romana, din punctul meu de vedere, nu s-a facut remarcata printr-o deschidere nemaiauzita la nou si la tendinte. Adica, nu-mi inchipui Sinodul BOR acceptand existenta extraterestrilor, asa cum a facut Vaticanul acu’ ceva vreme. Nici pe Teo (Teoctist) nu-l vedeam mergand in tari straine si facand prozelitism (publicitate) din vreun papamobil, sau ma rog… teomobil.

La fel, slujbele ortodoxe sunt grele, complicate si luuungi, pana la Dumnezeu. Interioarele bisericilor noastre asijderea iar straiele inaltilor ierarhi, nu mai vorbesc.

Si totusi. O tendinta de upgradare parca tot exista. Chiar daca in straturile inferioare. Vezi chiar si blogul asta… Bun, chiar si patriarhul Daniel, blamat de multi, detine totusi o retea de radio si televiziune, Trinitas. E de ras, poate, in prima instanta, insa posturile sunt ascultate si urmarite, si contribuie, in felul lor la promovarea religiei. Dau si un contrabalans agitatiei si tumultului cotidian. Patriarhia are mai nou si o agentie de presa – Basilica. La fel, nu e de ici de colo. Chiar si ideea preotilor de a avea sindicate nu e un lucru la care te puteai astepta acum nu multi ani.

Ca s-o scurtez. Cred ca Biserica Ortodoxa Romana e departe de a fi una isteatza si flexibila. Insa pasi in acest sens exista cu siguranta. Cum spuneam, sunt convins ca in straturile mai de jos ale ierarhilor sunt oameni inteligenti si deschisi la nou, care realizeaza ca, doar printr-o schimbare si adecvare la evolutiile societatii, mai pot fi luati in seama de generatiile care vin din urma. Nu peste mult timp, Biserica va trebui sa fie ceva mai cool.

Twitter
Facebook

0 Pareri. Comenteaza:

Trimiteți un comentariu